Nieuw Abtskwartier Abdij van Vlierbeek ingehuldigd

In 2025 viert de Abdij van Vlierbeek, de bekende benedictijnerabdij in Kessel-Lo, haar 900-jarig bestaan. Ter voorbereiding op dit feestelijke jaar krijgt de abdij een grondige restauratie. Na de pandgang en de bijgebouwen van het Oud Abtsgebouw schittert ook nu ook het Nieuw Abtskwartier als nooit tevoren. Het Nieuw Abtskwartier krijgt een veelzijdige invulling en wordt weer een levendig deel van de abdijsite, met ruimte voor tentoonstellingen, verenigingen, cohousing en jeugdactiviteiten.

“De Abdij van Vlierbeek is al bijna 900 jaar een plaats van verbinding en ontmoeting voor buurtbewoners en verenigingen in Leuven”, zegt Mohamed Ridouani, burgemeester van Leuven. “Met de grondige restauratie van de abdijsite zorgen we ervoor dat dit ook in de toekomst zo blijft. De restauratie van het Nieuw Abtskwartier vormt hierin een belangrijke mijlpaal. We herstellen de interieurs niet alleen in hun oorspronkelijke glorie, maar geven de historische ruimtes ook een eigentijdse bestemming. Zo krijgen verenigingen, buurtbewoners en jongeren een plek om samen te komen, en krijgt de abdij opnieuw een maatschappelijke rol als ontmoetingsplek voor iedereen, klaar voor een duurzame toekomst."

Nieuwe invulling voor gemeenschap en toekomst
Het Nieuw Abtskwartier biedt verschillende voorzieningen die aansluiten bij het masterplan voor de abdij en haar omgeving. Een van de nieuwe initiatieven is het cohousingproject voor kwetsbare jongvolwassenen tussen 16 en 25 jaar. Hier kunnen jongeren die geen stabiele woonplek hebben een nieuwe thuis vinden en worden ze verder begeleid. Dit gebeurt in samenwerking met Mind the Gap Leuven, een collectief van organisaties uit verschillende sectoren, van hulpverlening tot justitie, van vrije tijd tot tewerkstelling, die actie onderneemt om dak- en thuisloosheid bij jongvolwassenen structureel een halt toe te roepen. Op de eerste en zolderverdieping zijn er elf studio’s ingericht met een gemeenschappelijke keuken, leefruimte en wasruimte.

Daarnaast blijft de Chiro actief op de site en behoudt zij het gebruik van het “kelderke” als ontmoetings- en opslagruimte voor hun activiteiten. Op de begane grond is ook één appartement beschikbaar voor privé-verhuur.

Publiek toegankelijk
Een groot gedeelte van het gebouw zal toegankelijk blijven voor publiek: op de gelijkvloerse verdieping werden een grote polyvalente ruimte met vergaderzalen en ontvangstruimte ingericht in de mooie 18e- eeuwse salons. Deze zalen zijn uitgerust met een keuken. Ook op de monumentale zolder is er onder het historische dakspant een grote vergaderzaal met keuken.

Tijdens het feestjaar 2025 zullen deze ruimtes gebruikt worden voor tentoonstellingen en evenementen. Nadien kunnen Leuvense verenigingen de zalen huren en zijn ze ook beschikbaar voor privé- en bedrijfsevents.

Het Abtskwartier biedt ruimte voor zowel nieuwe gemeenschapsinitiatieven als persoonlijke en zakelijke evenementen, waarmee de abdij zich voorbereidt op een duurzame toekomst en haar 900-jarig jubileum in 2025. Met deze nieuwe invulling versterkt de Abdij van Vlierbeek haar historische en maatschappelijke waarde voor Leuven en omgeving.

De kerkfabriek O.L.V.-Vlierbeek maakte als bouwheer dit project mogelijk met financiële en technische ondersteuning van de stad Leuven en met premie van het Agentschap Onroerend erfgoed.

Hieronder vind je meer info over de restauratiewerken en de geschiedenis en functies van de Abdij van Vlierbeek door de jaren heen.

Geschiedenis en functies door de jaren heen.docx

DOCX - 15 Kb

Restauratiewerken.docx

DOCX - 14 Kb

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Stad Leuven

www.leuven.be

Neem contact op met

Professor Van Overstraetenplein 1 3000 Leuven

016 27 22 44

iris.pierlet@leuven.be