Delen:

Nieuw audiovisueel systeem voor gemeenteraad Leuven

Op maandag 30 augustus zal de Leuvense gemeenteraad opnieuw fysiek doorgaan. Sinds maart 2020 kwam de gemeenteraad niet meer fysiek samen. Leuven was één van de eerste centrumsteden die volledig de digitale kaart trok omwille van de coronapandemie. Voorlopig wordt er nog geen pers en publiek toegelaten tot de zitting. Pers en publiek zullen echter vanaf maandag de gemeenteraad optimaal kunnen meevolgen op leuven.be/gemeenteraad door middel van een nieuw audiovisueel systeem.

Tot voor de uitbraak van corona was de gemeenteraad enkel te beluisteren via een geluidsstreaming vanuit de Gotische zaal van het Leuvense stadhuis. Daar komt nu verandering in. Het  systeem zal sterk verbeterd geluid én beeld uitzenden vanuit de raadzaal aan thuisvolgend publiek. Dit gebeurt door camera’s die gekoppeld zijn aan de positie van de microfoons. Wanneer de microfoon aangaat, zal de camera inzoomen op de spreker. Ook nadien zal de zitting per afzonderlijk agendapunt te bekijken zijn op leuven.be/gemeenteraad. ”De Leuvense gemeenteraad wil, net als de rest van de stadsorganisatie, zo veel mogelijk inzetten op digitalisering. Dit deden we al tijdens de coronapandemie door uitzendingen via Teams. Nu komt er ook een audiovisueel systeem in de raadzaal. Hierdoor kunnen we het besluitvormingsproces transparanter maken en brengen tot in de huiskamers van onze inwoners”, meent voorzitter Dorien Meulenijzer.

“We brengen in ons stadhuis uit de 15e eeuw de technologie van de 21e eeuw zodat Leuvenaars met kwaliteitsvol klank en beeld de politieke besluitvorming kunnen volgen. Daarnaast ondersteunt het audiovisueel systeem ook de raadsleden: zij kunnen de agenda, de stemresultaten en de spreekklok bekijken op grote schermen in de raadzaal”, zegt Thomas Van Oppens, schepen van ICT.

Vandaag organiseerden de voorzitter van de gemeenteraad Dorien Meulenijzer en schepen van ICT Thomas Van Oppens een laatste test van het audiovisuele systeem. De zaal is nu volledig klaar om de raadsleden volgende maandag opnieuw te ontvangen.

De commissievergaderingen blijven voorlopig nog wel digitaal doorgaan.

https://leuven.be/gemeenteraad

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Stad Leuven

In de perslijst vind je een overzicht van de regionale perscorrespondenten van de stad Leuven.

www.leuven.be

Contact

Professor Van Overstraetenplein 1 3000 Leuven

016 27 22 44

[email protected]