Nieuw in Leuven: boekstart voor piepjonge lezers

Vanaf september ontvangen alle baby’s en peuters een gratis boekenpakket. Het initiatief gaat uit van de Bib Leuven, PIEP Cultuurprikkels voor de allerkleinsten en Huis van het Kind. Samen willen ze kinderen laten genieten van mooie boeken. Het startschot knalde vandaag tijdens een persmoment vol voorleesactiviteiten voor baby’s en peuters in De Girafant.

Quality time voor het hele gezin
“Met Boekstart willen we kleine kinderen samen met hun (groot)ouders laten genieten van mooie boeken. Omdat blijkt dat kinderen die al vroeg in contact komen met boeken taalvaardiger zijn en beter kunnen rekenen. Maar ook en misschien vooral omdat samen in boekjes kijken goed is voor levenslange herinneringen aan warme momenten en geborgenheid. Kinderen hun fantasie slaat op hol bij het horen van verhalen en beleven heerlijke momenten met mama of papa. Wie herinnert zich niet die heerlijke voorleesmomenten net voor bedtijd?”, zegt Bieke Verlinden, schepen van sociale zaken en voorzitter van het Leuvense Huis van het Kind.

Gevarieerd aanbod via consultatiebureau en bibliotheek
Boekstart wil de Boekstartboodschap zo breed mogelijk verspreiden, daarom worden de babypakketten voor kindjes vanaf 6 maanden verspreid via de Leuvense consultatiebureaus van Kind en Gezin, waar zo goed als alle jonge gezinnen komen. Ouders van peuters krijgen een uitnodiging om hun peuterpakket op te halen in het bibliotheekfiliaal in hun buurt. “Op die manier geraken ouder en kind meteen vertrouwd met ‘hun’ bib”, stelt schepen van cultuur Denise Vandevoort. “Zowel het baby- als het peuterpakket bevat info over voorlezen aan jonge kinderen en de dichtstbijzijnde bibliotheek, en natuurlijk een prikkelend en gevarieerd aanbod aan boekjes: knisperboekjes, kartonboekjes, badboekjes, cd’s met wiegeliedjes en vingerversjes, …”. Iedereen Leest vernieuwt de boekenpakketten bovendien regelmatig, zodat gezinnen bij de komst van een nieuw broertje of zusje niet opnieuw dezelfde boekjes ontvangen.

De Vlaamse overheid financiert de babypakketten en de stad Leuven financiert de peuterpakketten.

Meer dan boekenpakketten
Om de nodige informatie te kunnen geven, krijgen alle medewerkers van de consultatiebureaus een vorming met tips en advies over voorlezen aan kleine kinderen. Samen met de lancering van Boekstart sloegen PIEP Cultuurprikkels voor de allerkleinsten, de Bib Leuven en Huis van het Kind Leuven de handen in elkaar om een aanvullend aanbod aan literaire activiteiten voor de allerkleinsten te organiseren. Een tipje van de sluier werd opgelicht op het Boekstart-persmoment op 7 september in De Girafant met voorleesmomentjes, live wiegeliedjes en versjes op het snoezeltapijt en de uitreiking van het allereerste Leuvense Boekstartpakket aan de eerste Leuvense Boekstartbaby.

 

Contacteer ons
Denise Vandevoort schepen van cultuur, deeltijds kunstonderwijs, gelijke kansen, diversiteit en Noord-Zuidwerking, Stad Leuven
Bieke Verlinden schepen van sociale zaken, werk en studentenzaken
An Steppe jeugdverantwoordelijke de Bib Leuven
Murielle Mattelaer beleidsadviseur opvang en opvoeding
Denise Vandevoort schepen van cultuur, deeltijds kunstonderwijs, gelijke kansen, diversiteit en Noord-Zuidwerking, Stad Leuven
Bieke Verlinden schepen van sociale zaken, werk en studentenzaken
An Steppe jeugdverantwoordelijke de Bib Leuven
Murielle Mattelaer beleidsadviseur opvang en opvoeding
Over Stad LeuvenIn de perslijst vind je een overzicht van de regionale perscorrespondenten van de stad Leuven.

Stad Leuven
Professor Van Overstraetenplein 1
3000 Leuven