Nieuwe bushaltes en asfaltlaag voor de Bondgenotenlaan

De Bondgenotenlaan in Leuven krijgt een nieuwe asfaltlaag en de bushaltes worden vernieuwd. Vanaf maandag 17 februari wordt er aan de bushaltes gewerkt. De asfalteringswerken starten op maandag 24 februari. Om de bereikbaarheid zo groot mogelijk te houden, verlopen de wegwerkzaamheden in twee fases. Tegen eind maart zijn de werken klaar.

Nieuwe bushaltes

Op maandag 17 februari start de aannemer met de vernieuwing van de bushaltes in het midden van de Bondgenotenlaan. “De stoepen aan de haltes zijn smal waardoor reizigers die op de bus staan te wachten en voetgangers elkaar vaak hinderen”, zegt Dirk Vansina, schepen van openbare werken. “We gaan de stoep aan de haltes verbreden en toegankelijker maken. Na de werken kunnen de reizigers wachten aan een verhoogde en grotere halte. Zo kunnen busgebruikers makkelijker op- en afstappen. Het voetpad achter de halte blijft hierdoor ook vrij zodat mensen met een rolstoel of een buggy vlotter kunnen passeren. De handelaars van de Bondgenotenlaan waren daar al langer vragende partij voor.”

Auto’s en fietsers kunnen de werken passeren via één rijstrook. De andere rijstrook gebruikt de aannemer om de werken uit te voeren. Aan de bushalte waar de aannemer aan het werk is, is het voetpad deels opengebroken. Voetgangers dienen daarom ter hoogte van de werfzone gebruik te maken van een noodvoetpad dat afgescheiden is van de rijbaan.

Bussen van De Lijn volgen vanaf 17 februari een omleiding. Richting centrum rijden de bussen om via de Diestsevest, J.M. Artoisplein, Vaartstraat, Vital Decosterstraat en de Rijschoolstraat. Richting station rijden ze via de Rijschoolstraat en de Jean-Baptiste van Monsstraat.

De werken aan de bushaltes zijn klaar op vrijdag 28 februari.

Asfaltering in twee fases

Vanaf 24 februari starten de asfalteringswerken. “Omdat het wegdek op sommige plaatsen verzakt is, krijgt de Bondgenotenlaan ook een stevigere fundering en een nieuwe asfaltlaag”, aldus Dirk Vansina. Om de hinder zoveel mogelijk te beperken en de bereikbaarheid zo groot mogelijk te houden, werkt de aannemer in twee fases. Van 24 februari tot 6 maart is het deel tussen het Martelarenplein en Justus Lipsiusstraat aan de beurt. Daarna, van 9 tot 27 maart, het deel tussen Justus Lipsius en het Rector De Somerplein. Wanneer de werken in het ene straatdeel bezig zijn, blijft het andere deel bereikbaar.

Als de werken volgens plan verlopen, zijn ze klaar tegen vrijdag 27 maart.

Voetpaden blijven vrij
De handelszaken in de Bondgenotenlaan blijven bereikbaar via het voetpad. Dat blijft tijdens de asfalteringswerken langs beide kanten vrij. Schepen van handel Johan Geleyns benadrukt het belang van bereikbaarheid en is tevreden met de timing van de werken. ‘Openbare werken kunnen handelaars voor een uitdaging stellen qua bereikbaarheid en trafiek. We zijn ons daar erg van bewust. Het is daarom belangrijk dat de voetpaden vrij blijven voor voorbijgangers, zodat het aangenaam winkelen blijft voor iedereen. Ik ben dan ook tevreden dat we in samenspraak met de handelaars de werken vroeger dan gepland uitvoeren. Zo zal de Bondgenotenlaan er weer piekfijn bijliggen voor de drukte van de lenteverkoop’, aldus Johan Geleyns.

De stoepen blijven vrij, maar fietsers moeten omrijden langs de Maria Theresiastraat of via de Rijschoolstraat. Op verschillende plekken komen oversteekplaatsen voor fietsers en voetgangers, onder andere aan het standbeeld van Justus Lipsius.

Omleidingen voor auto’s en bussen
Fase 1: van 24 februari tot 6 maart

Wanneer de werken tussen het Martelarenplein en de Justus Lipsiusstraat bezig zijn, kan je met de auto de Bondgenotenlaan bereiken via de Jan-Pieter Minckelersstraat en de Louis Melsensstraat. De knip ter hoogte van de Lepelstraat verdwijnt tijdelijk zodat auto’s rechtdoor kunnen rijden naar de Bondgenotenlaan.

Bussen richting het centrum rijden om via de Diestsevest, J.M. Artoisplein, Vaartstraat, Vital Decosterstraat en de Rijschoolstraat. Bussen richting het station rijden via de Rijschoolstraat en de Jean-Baptiste van Monsstraat.

Fase 2: van 9 tot 27 maart
Tijdens de werken tussen de Justus Lipsiusstraat en het Rector De Somerplein is er een andere omleiding. Met de auto kan je de Bondgenotenlaan dan zoals gewoonlijk oprijden via het Martelarenplein, maar je kan niet doorrijden tot aan de Vital Decosterstraat. De Bondgenotenlaan verlaten doe je via de Louis Melsensstraat.

Bussen richting het centrum rijden om via de Bondgenotenlaan, de Louis Melsensstraat en de Rijschoolstraat. Richting het station rijden ze via de Rijschoolstraat en de Jean-Baptiste van Monsstraat.

Er komen laad- en loszones voor de handelszaken aan beide uiteinden van elke werfzone.

Parkings Kinepolis en Center
De publieke parkings Kinepolis en Center blijven bereikbaar, maar via een andere route. Als de werken tussen het Martelarenplein en de Justus Lipsiusstraat bezig zijn, kunnen auto’s parking Kinepolis niet inrijden via de Bondgenotenlaan. Het in- en uitrijden van de parking gebeurt via de Vanden Tymplestraat en de Diestsestraat. Parking Center (in de P.J. Van Benedenstraat) is tijdens die fase bereikbaar via de Jan-Pieter Minckelersstraat en de Lepelstraat.

Tijdens de werken tussen de Justus Lipsiusstraat en het Rector De Somerplein, is parking Kinepolis weer op de normale manier te bereiken. Parking Center is bereikbaar  via de Lepelstraat. Die straat wordt tijdens deze fase een tweerichtingsstraat  zodat auto’s ook via deze weg weer kunnen wegrijden. De Bondgenotenlaan is op dat moment namelijk afgesloten door de werken.

Signalisatieborden duiden de routes naar de parkings tijdens de werken aan.

Contacteer ons
Dirk Vansina schepen van openbare werken, restauraties, jeugd en burgerzaken, stad Leuven
Johan Geleyns schepen van sport, handel en werk, stad Leuven
Dienst communicatie en stadsvernieuwing 016 27 22 72
Dirk Vansina schepen van openbare werken, restauraties, jeugd en burgerzaken, stad Leuven
Johan Geleyns schepen van sport, handel en werk, stad Leuven
Dienst communicatie en stadsvernieuwing 016 27 22 72
Over Stad LeuvenIn de perslijst vind je een overzicht van de regionale perscorrespondenten van de stad Leuven.

Stad Leuven
Professor Van Overstraetenplein 1
3000 Leuven