Nieuwe handelspremies stimuleren duurzaam ondernemen in Leuven

Vanaf 10 juli kunnen handelaars zich aanmelden voor twee nieuwe Leuvense premies: een vestigingspremie voor ondernemers die starten in de stad en een renovatiepremie om hun winkelpand duurzamer te maken. De premies zijn erop gericht om de aantrekkelijkheid van de Leuvense handelskern naar een hoger niveau te tillen. ​

De stad Leuven lanceert deze zomer voor het eerst een vestigingspremie. Die premie van maximaal 20.000 euro is bedoeld voor ondernemers die een handelszaak opstarten in het kernwinkelgebied van Leuven: specifiek in de Diestsestraat en delen van de Bondgenotenlaan, de Brusselsestraat en de Vital Decosterstraat.

“Eerder dit jaar konden we vaststellen dat de Leuvense leegstand voor het tweede jaar op rij aan het dalen is. Deze vier winkelstraten zien we de laatste jaren dankzij gebiedsgericht handelsbeleid sterk heropleven, maar zoals in alle grote winkelstraten in Vlaanderen is er ook daar een verloop van zaken. Terwijl we net mikken op een mix van handelszaken, detailhandel en unieke winkels, die duurzaam en op lange termijn hun zaak kunnen uitbouwen in Leuven. Om starters en nieuwe ondernemers in Leuven een duw in de rug te geven, hebben we deze premie in het leven geroepen”, zegt schepen van handel Johan Geleyns.

Matchmaking
Bij de bestrijding van leegstand en het stimuleren van invulling, neemt de stad Leuven een actieve, bemiddelende rol op tussen handelaars en eigenaars van panden. “Onze diensten en centrummanager leveren fantastisch werk om aan matchmaking te doen. Via de vestigingspremie willen we handelaars daadkrachtig over de schreef trekken”, aldus Geleyns. Tot en met eind 2024 maakt de stad een totaalbedrag van 250.000 euro vrij voor de premie. Enkel handelaars kunnen een aanvraag indienen, horeca, diensten of nachtwinkels zijn uitgesloten.

Aantrekkelijk, duurzaam en toegankelijk
Nog vanaf 10 juli stelt de stad haar handelaars ook een renovatiepremie van maximaal 10.000 euro ter beschikking, om winkelgevels- en panden aantrekkelijker en duurzamer te maken. Die premie geldt voor de handelskernen in het hele Leuvense grondgebied en kan worden aangevraagd om gedane investeringen te helpen bekostigen.

Schepen Geleyns: “Het gaat ons daarbij bewust niet enkel om energetische renovaties, maar ook om investeringen om winkelruimtes te verfraaien of toegankelijker te maken voor elke bezoeker, ook voor oudere mensen of mensen met een beperking. Deze premie kan de aantrekkingskracht en duurzaamheid van de hele Leuvense handelskern helpen verhogen. En deze twee premies lanceren we bewust samen, om een sterke impuls te geven. We willen nieuwe en bestaande handelszaken versterken en hen helpen om Leuven samen de best mogelijke uitstraling te geven met duurzame, mooi verzorgde panden.”

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Stad Leuven

www.leuven.be

Contact

Professor Van Overstraetenplein 1 3000 Leuven

016 27 22 44

[email protected]