Nieuwe inrichting voor pleintje aan Paep Thoon

Meer comfort voor voetgangers en fietsers

De werken aan het pleintje aan het standbeeld Paep Thoon in de Brusselsestraat zijn afgerond. Stad Leuven vergroende er de openbare ruimte met enkele plantenbakken en installeerde er verschillende zitbanken. Tegelijk pakte de stad een heikel punt voor fietsers aan. Schepenen Dirk Vansina en David Dessers zijn tevreden.

Zitruimte en groen
”De heraanleg van dit pleintje stond al een tijd op onze radar. Doordat de bussen van De Lijn volgend jaar een andere route volgen, kregen we de kans om het pleintje verkeersveiliger, gebruiksvriendelijk en hedendaags in te richten”, zegt Dirk Vansina, schepen van openbare werken. “Het pleintje krijgt een ruime en frisse, aangename look dankzij nieuwe plantenbakken die tegelijk ook zitbanken zijn. Sommige zitbanken zijn uitgerust met een rugleuning zodat deze ook comfortabel zijn voor onder andere ouderen.” Het pleintje zelf is omringd door de Brusselsestraat, Franz Tielemanslaan en Amerikalaan. Door het ondergronds stromen van de Dijle was het niet mogelijk om bomen te planten.

“De fietsdoorsteek over het pleintje wordt nu eindelijk realiteit en het fietspad is veilig gescheiden van een breed voetgangerspad. Paep Thoon blijft natuurlijk de bezoekers van het pleintje in de gaten houden”, knipoogt Dirk Vansina.

De heraanleg is een eerste aanzet van een groter plan want de Brusselsestraat wordt helemaal vernieuwd na de bouw van de Podiumkunstensite. Het huidige winkelwandelgedeelte loopt dan door tot aan de Lei, ingericht als een groene wandelboulevard.

Fietsknelpunt verleden tijd
“De vorige inrichting was al vele jaren een doorn in het oog van fietsers. We kregen daar terecht heel wat klachten over. Om naar de Romaanse Poort te gaan moesten fietsers  een omweg maken langs de Franz Tielemanslaan en Amerikalaan of afstappen en te voet verder gaan. In de praktijk reden heel wat fietsers een stuk tegen de richting in of reden ze over het zebrapad, met gevaarlijke situaties en boetes tot gevolg. Maar dat is vanaf nu verleden tijd. Naast het voetpad ligt er nu een fietspad, dat afgescheiden is van de rijbaan. Fietsers kunnen voortaan veilig en vlot verder fietsen, zonder te moeten afstappen of omrijden. Het wordt dus een pak aangenamer en veiliger voor de vele fietsers en voetgangers die er dagelijks passeren. We zijn blij dat dit fietsknelpunt voortaan tot het verleden behoort”, aldus een opgetogen schepen van mobiliteit David Dessers.

Contacteer ons
Dirk Vansina schepen van openbare werken, restauraties, jeugd en burgerzaken, stad Leuven
David Dessers schepen van mobiliteit, klimaat en duurzaamheid, landbouw en consumptie, stad Leuven
Kobe Raeymaekers Projectleider studiedienst weg- en waterbeheer
Dirk Vansina schepen van openbare werken, restauraties, jeugd en burgerzaken, stad Leuven
David Dessers schepen van mobiliteit, klimaat en duurzaamheid, landbouw en consumptie, stad Leuven
Kobe Raeymaekers Projectleider studiedienst weg- en waterbeheer
Over Stad Leuven

In de perslijst vind je een overzicht van de regionale perscorrespondenten van de stad Leuven.

Stad Leuven
Professor Van Overstraetenplein 1
3000 Leuven