Nieuwe jongerenoase ‘De Villa’ opent op 1 september in centrum Leuven

Villa aan de Aa is een stadsvilla aan de oevers van de Dijle in de Onze-Lieve-Vrouwstraat, in het centrum van Leuven. Tot voor kort verhuurde de stad de Villa maar vanaf 1 september geeft ze er Leuvense jongeren een nieuwe plek om samen te komen, zich creatief uit te leven en zelf kleine evenementen te organiseren. De jongerenwerking van de stad, mijnleuven, zal het gebouw en de bijhorende tuin uitbaten.

Tot voor kort zat de stedelijke jongerenwerking in een zijvleugel van het historisch stadhuis. Door de renovatiewerken en de herbestemming van het stadhuis moest de stad op zoek gaan naar een nieuwe locatie voor haar jongerenwerking en die vond ze in de Villa aan de Aa, gelegen in de Onze-Lieve-Vrouwstraat. Vanaf 1 september wordt dit de nieuwe volwaardige thuisbasis voor mijnleuven.

Ruimte blijven bieden
“Met deze nieuwe locatie geeft de stad jongeren verder ruimte om te experimenteren, een idee uit te proberen of iets voor het eerst te organiseren. Als stadbestuur vinden we het belangrijk om, nu de zijvleugel van het stadhuis weg valt, jongeren die ruimte te blijven bieden. In de Villa komen atelierruimtes, een coworking space voor jonge ondernemers en een grote multifunctionele ontmoetingsruimte die kan dienen voor workshops en talks… en dat allemaal heel centraal, in het centrum van de stad. De ligging en de diversiteit aan ruimtes zowel binnen als buiten, maken dat deze nieuwe locatie een waardig alternatief is voor de zijvleugel van het historisch stadhuis”, aldus schepen van jeugd Dirk Vansina.

Broedplaats met steun en begeleiding
De Villa aan de Aa zal ook onderdak bieden aan de projecten van mijnleuven. “Een speciale redactieruimte zal fungeren als broedplaats voor het mijnleuven-magazine, terwijl scholieren van pact3000 hier samen kunnen komen om te overleggen over het schoolbeleid. Ook jonge organisatoren van initiatieven zoals Jammin’ with Fonske zullen open-jam avonden kunnen organiseren. Bovendien krijgen jongeren de kans zelf kleinschalige evenementen te organiseren, gratis en onder begeleiding van mijnleuven. Dat kan gaan van tweedehandsverkopen tot workshops en kunsttentoonstellingen”, gaat schepen Vansina verder. “Net als Stelplaats, dat gelegen is aan de Diestsepoort, geeft ook deze locatie jongeren mogelijkheden om een eigen plek te hebben in de stad."

Openingsfeest
De villa is doorlopend open op woensdag, donderdag en vrijdag van 11 uur tot 18 uur. Tijdens die momenten kunnen jongeren vrij binnenwandelen om vragen te stellen aan de mijnleuven-medewerkers van de stad. Maar ook gewoon ’s middags je boterhammen op eten, na school een groepswerk maken met klasgenoten of gewoon even tot rust komen in de tuin… het kan allemaal in de Villa. Op vrijdagavond 29 september vindt het openingsfeest plaats voor alle Leuvense jongeren.

De villa - mijnleuven
Een plek voor jongeren om samen te komen, je uit te leven en dingen te organiseren. Een verscholen oase in het centrum van de stad. Welkom!
www.mijnleuven.be

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Stad Leuven

www.leuven.be

Contact

Professor Van Overstraetenplein 1 3000 Leuven

016 27 22 44

[email protected]