Nieuwe kunstwerken schitteren en versterken Kom op voor je wijk-project en kunstroute in Leuven

In juni vorig jaar stelde de stad Leuven de making of van een bijzonder Kom op voor je wijk-project voor. Dankzij het initiatief van enkele buurtbewoners en basisschool De Grasmus, en met steun van de stad, was er in Leuven weer wat prachtige street art in de maak. De internationaal bekende kunstenaars Ben Slow en Bisser stelden toen samen met schepen van welzijn en wijkwerking Bieke Verlinden een kunstroute met keramische gevelkunst en verschillende muurschilderingen voor aan het publiek. Vandaag, enkele maanden van toewijding en creatieve inspanningen later, is het Kom op voor je wijk-project helemaal klaar.

Vandaag presenteerden school De Grasmus en de initiatiefnemers uit de buurt, in het bijzijn van de leerlingen en nieuwsgierige buurtbewoners, vol trots de nieuwste toevoegingen aan een eerder gestart Kom op voor je wijk-project die de buurt op artistieke wijze transformeren.

Slow, die vorig jaar speciaal uit het Verenigd Koninkrijk was afgezakt voor dit project, verraste Leuven met een sprekende muurschildering van een jong meisje met een sterk verhaal. Het gaat over een zesjarige leerlinge van De Grasmus. Zij is een inspirerend voorbeeld van veerkracht, als kind van ouders met een vluchtverleden die in Leuven een nieuwe thuis vonden. Zij belichaamt de kracht die mensen kunnen hebben en stond daarom model voor dit kunstwerk. “De school is trouwens niet aan haar proefstuk toe, in 2019 werd er reeds een prachtige ‘flooral’ gerealiseerd op de speelplaats met de internationale artiest NDA”, zegt Begga Willems, directeur van de Grasmus .

Ook Bissers werk kwam verrassend uit de hoek met een reeks keramische gevelkunst en een muurschildering van zijn musmannekes. Het werk van Bisser duikt regelmatig op in het straatbeeld van Leuven. “Voor dit project creëerde hij op vraag van ons een levendig street art-parcours rondom de Bankstraat in Leuven-centrum”, zegt Melissa Lambrecht, één van de initiatiefnemers uit buurt. Bisser toont zijn talent door fascinerende keramische kunstwerken aan te brengen op vijftien gevels in de wijk. Het zijn een soort gezichtjes met een diameter van tien cm. Het parcours eindigt met een muurschildering aan de ingang van De Grasmus, met de kenmerkende musmannekes van Bisser.

"Heel dit project en alle kunstwerken voegen een nieuwe dimensie toe aan het sociale en culturele landschap van Leuven", zegt schepen van welzijn en wijkwerking Bieke Verlinden. "Ze nodigen bewoners en bezoekers uit om te genieten van de artistieke diversiteit van onze stad en om na te denken over belangrijke thema's in het leven."

Kom op voor je wijk
Kom op voor je wijk is het bruisend initiatief waar Leuvenaars zelf de stad vormgeven en de banden in hun buurt versterken. Sinds 2000 ondersteunt stad Leuven met dit project buurtbewoners die hun buurt willen verbeteren of de onderlinge verbondenheid willen vergroten. “Van kleinschalige ideeën tot grootschalige dromen, alles is mogelijk dankzij financiële en logistieke steun van de stad. Ik mocht al projecten variërend van petanquebanen, over kleurrijke muurschilderingen, tot buurtmoestuinen, inhuldigen in alle hoeken van onze mooie stad. Overal creëerden Leuvenaars samen hun ideale buurt!” aldus Verlinden.

Het budget voor Kom op voor je wijk- projecten groeit gestaag, waardoor buurten momenteel tot maar liefst 24.000 euro kunnen aanvragen om een leuk burenproject op poten te zetten. “Een warme oproep voor al onze Leuvenaars: doe mee, experimenteer, en laat je buurt bloeien!” vult schepen Verlinden nog aan.

Meer informatie is te vinden op www.leuven.be/komopvoorjewijk.

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Stad Leuven

www.leuven.be

Contact

Professor Van Overstraetenplein 1 3000 Leuven

016 27 22 44

[email protected]