Nieuwe monumentverlichting voor Grote en Oude Markt

Leuven is een stad die rijk is aan monumenten en historische gebouwen. De stad werkte een plan uit om deze pareltjes op een duurzame manier te verlichten. De Grote Markt en de Oude Markt kregen ondertussen nieuwe ledverlichting die de eigenheid van beide pleinen en belangrijke monumenten in de verf zet.  En het resultaat mag gezien worden. Vanaf vanavond kan je het met eigen ogen bewonderen. 

Met dit nieuwe lichtplan wil de stad de nachtelijke beleving van twee van haar belangrijkste pleinen en bijhorende monumenten opwaarderen. ‘De nieuwe verlichting zorgt voor een aangename sfeer in de stad met aandacht voor de monumenten, de publieke ruimte, de historische stadsgezichten en de sociale veiligheid’, aldus Dirk Vansina, schepen van openbare werken.

Grote Markt
De Grote Markt is een beschermd stadszicht, omringd met historische en formele gebouwen. De verlichting ervan is sober en klassiek, met wit licht en een warme kleurtemperatuur, die de architectuur van de monumenten in hun geheel benadrukt.  Zo worden bijvoorbeeld alle vensters van de Sint-Pieterskerk mooi uitgelicht. 32 grondspots accentueren nog eens extra het gotische karakter van de kerk. Daarnaast staat er accentverlichting op de klokkenluider “Meester Jan”, de vieringstoren en de kapel van Fiere Margriet.

Oude Markt en Kortestraat
Op de Oude Markt, met haar vele cafés en terrassen, is er ’s avonds en ’s nachts veel beweging. De dakpunten en pompen op het plein kregen sfeervolle accentverlichting. In de Kortestraat, de straat tussen de Grote Markt en de Oude Markt, vormen spotlights een  lichtspoor op de grond die het pad tussen de twee markten beter belichten. De bestaande armaturen die over de Kortestraat gespannen zijn, werden vervangen door discretere lampen.

In een volgende fase zal ook de functionele verlichting van de Oude Markt en de verlichting van het gotische stadhuis nog vernieuwd worden

De stad Leuven ontwierp het nieuwe lichtplan samen met Radiance35.

Contacteer ons
Dirk Vansina schepen van openbare werken, restauraties, jeugd en burgerzaken, stad Leuven
Elke Raë specialist ontwerp stad Leuven
Dirk Vansina schepen van openbare werken, restauraties, jeugd en burgerzaken, stad Leuven
Elke Raë specialist ontwerp stad Leuven
Over Stad LeuvenIn de perslijst vind je een overzicht van de regionale perscorrespondenten van de stad Leuven.

Stad Leuven
Professor Van Overstraetenplein 1
3000 Leuven