Nieuwe reuzin en expo ter ere van 25 jaar Filipiniana Europa

Vorige zaterdag, 10 juni, is een nieuwe Leuvense reus geboren: reuzin Filipiniana. Ter ere van het vijfentwintigjarig bestaan van Filipiniana Europa, creëerde de vereniging deze 9e Leuvense reus met Filipijns-Leuvense roots. Daarnaast vieren ze deze mijlpaal met een kleine tentoonstelling in de Bib Leuven. Nog tot 6 juli kan je de expo bezoeken, waar je alvast het hoofd van de reuzin kan bewonderen.

Julieta Frisnedi richtte Filipiniana Europa 25 jaar geleden op om vriendschappelijke relaties aan te moedigen tussen mensen van Filipijnse en Belgische afkomst met als motto ‘niets is onmogelijk hier in Leuven en overal waar liefde heerst in ons bestaan.’

“Dat idee van verbondenheid zit ook in de nieuwe Leuvense reuzin met Filipijnse en Leuvense roots, een droom van oprichter Julieta Frisnedi”, zegt schepen van cultuur Bert Cornillie. ​ “Met reuzin Filipiniana telt de Leuvense reuzenfamilie al negen actieve reuzen. Bovendien is Filipiniana speciaal: het is een kindreus die door slechts 1 persoon gedragen kan worden en zo erg beweeglijk is om bijvoorbeeld te dansen.”

“We zijn heel trots op de verwezenlijkingen van Filipiniana Europa. Dankzij de expo met foto’s, Filipijnse kleding, voorwerpen en andere souvenirs van de afgelopen 25-jaar kan iedereen nu mee terugblikken en kennismaken met de Filipijnse cultuur. Wie weet werkt de verbondenheid waar Filipiniana steeds op inzette inspirerend”, vult schepen van diversiteit Lalynn Wadera aan.

Bijzondere reuzin
De nieuwe kindreus Filipiniana is een opvallend exemplaar. Jennifer Regidor, dochter van oprichter Julieta Frisnedi en drijvende kracht achter de reuzin en expo, vertelt: “Ik wil dat de Filipijnse reuzin opvalt in de reuzenstoet. Dat is ook eigen aan mijn mama en haar parcours: ze stapte niet gewoon mee, ze sprong eruit. Ze heeft in de jaren 1970 haar eigen cultuur achtergelaten en ingewisseld voor een volledig nieuwe.” Wie oprichter Julieta kent, zal meteen zien dat de reuzin naar haar beeltenis is gemaakt.

Zoals de reuzentraditie het voorschrijft, heeft Filipiniana ook een meter en peter: ereschepen Denise Vandevoort en schepen Dirk Vansina. Tijdens de ReuzeLeuvenstoet in mei 2025 volgt de doop van de nieuwe reuzin.

Expo in de Bib Leuven Tweebronnen
Naast een eigen reuzin droomde Julieta ook van een fototentoonstelling voor het 25-jarig jubileum van Filipiniana Europa. Na een hersenberoerte in 2021 kon ze dat zelf niet meer waarmaken, maar dochter Jennifer ging samen met de leden van Filipiniana aan de slag. FEMMA Wereldvrouwen en de stad ondersteunen dit initiatief.

Praktisch
Je kan de expo in de Bib Leuven Tweebronnen nog tot 6 juli gratis bezoeken tijdens de openingsuren van de bib.

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Stad Leuven

www.leuven.be

Contact

Professor Van Overstraetenplein 1 3000 Leuven

016 27 22 44

[email protected]