Nieuwe streetart via Kom op voor je wijk verenigt iconen uit Wilsele
Leuven is een nieuw streetart-kunstwerk rijker. Op de top van de Keizersberg transformeerden buurtbewoners met steun van Kom op voor je wijk een kale bakstenen gevel in een kleurrijk schilderij dat heden en verleden samenbrengt. Het kunstwerk ‘Mechelse Poort’ is ontworpen door Sam Billen, kunstenaar en art director van het Leuvense street art-collectief Treepack. Het is een echte blikvanger voor al wie vanop de stadsring de Albert Woutersstraat in kijkt.
Buurtbewoners van de Mechelsepoort, Albert Woutersstraat en Mechelsesteenweg droomden van een muurschildering die in het oog zou springen bij het oprijden van de Albert Woutersstraat en goed zichtbaar zou zijn vanop de ring rond Leuven. “Een aantrekkelijke muurschildering kan rust geven aan autobestuurders, fietsers én wandelaars”, leggen de buurtbewoners uit. “Zo fleuren we de openbare ruimte op én vergroten de verkeersveiligheid.”
Daarom dienden de buren een aanvraag in bij het stadsproject Kom op voor je wijk, dat Leuvenaars financieel en materiaal ondersteunt om een idee voor hun wijk te realiseren. Voor de begeleiding gingen ze in zee met street art-collectief Treepack, gespecialiseerd in het verfraaien van publieke ruimtes met kleurrijke muurschilderingen. Door participatie te stimuleren, creëert Treepack al vele jaren kunstwerken voor een breed publiek.
Ook dit project toont hoe street art niet alleen de openbare ruimte verlevendigt, maar ook de sociale interactie en cohesie binnen een buurt versterkt. De buurtbewoners gingen participatief aan de slag en kozen samen thema’s die ze in het kunstwerk wilden zien. Daarop werd een stemming georganiseerd tussen twee ontwerpen. Het ontwerp van Sam Billen kreeg de meeste stemmen en werd op de gevel van de Albert Woutersstraat 168 geschilderd.
Met zwierige figuren en dromerige gebouwen op een blauw-rode achtergrond geeft het kunstwerk ‘Mechelse Poort’ voortaan kleur aan de buurt, en brengt een aantal iconen uit de geschiedenis van Wilsele naar de openbare ruimte. Het resultaat is een krachtig visueel statement dat geschiedenis en kunst op een unieke manier samenbrengt.
Iconische mensen …
Centraal in beeld staat Jef Scherens op zijn koersfiets. Zevenvoudig wereldkampioen baanwielrennen in de sprint, is hij het beste gekend onder zijn bijnaam ‘Poeske’, naar zijn kenmerkende kattensprong. Scherens woonde zijn leven lang in Wilsele. De Leuvense wielerwedstrijd die naar hem werd genoemd passeert nu dus elk jaar aan zijn beeltenis.
Boven Scherens staat een levende legende: Dries Mertens. Hij groeide op in Wilsele en voetbalde bij Stade Leuven voor hij aan een fenomenale carrière begon. Hem herken je in het kunstwerk aan het kenmerkende nummer 14 op zijn voetbaltruitje.
De figuur bovenaan is de man in wiens straat dit kunstwerk zich bevindt: Albert Wouters. Hij was Belgisch kampioen van de boy scouts in de cross country, maar zijn bekendheid dankt hij aan zijn activiteiten tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hij diende in 1940 kort in het Belgische leger maar week al vroeg in de bezetting naar Frankrijk uit en kwam via omzwervingen in Engeland terecht. Daar was hij vanaf 1943 actief als marconist bij het Geheim Belgisch Leger, onder de bijnaam ‘Tie Pin’. Aan die dasspeld kan je hem herkennen in het kunstwerk. Kort voor de bevrijding, op 5 september 1944, werd hij nabij het Oost-Vlaamse Bachte-Maria-Leerne neergeschoten door een Duitse patrouille.
… en iconische stenen
Tot slot herkent de toeschouwer nog twee gebouwen die het heden en verleden van Wilsele samenbrengen. Links staat de burcht van Keizersberg, gebaseerd op een afbeelding uit de zeventiende-eeuwse Leuvense prentenatlas. Onderaan staat de verdwenen Mechelse Poort, één van de acht poorten in de stadsomwalling van Leuven. Uit de stadsarchieven van de veertiende eeuw blijkt dat de poort oorspronkelijk de Buiten-Borch-Poorte genoemd werd, naar de burcht van de graven van Brabant die toen op Keizersberg stond. Aan de universiteit noemde men de poort in het Latijn ‘Porta Montata’ - de poort op de berg. In latere eeuwen verloor de stadsomwalling zijn militaire nut en werden de poorten afgebroken bij verschillende stadsvernieuwingsprojecten zoals de aanleg van de ring. Maar de herinnering aan de Mechelse Poort leeft vanaf nu verder in dit kunstwerk.
Kom op voor je wijk
“Het doel van Kom op voor je wijk is steeds om buren samen te brengen en te verbinden rondom een gezamenlijk project”, zegt schepen van wijkwerking Bieke Verlinden. “Uit die samenwerking groeien warme buurten waarin mensen elkaar kennen en er voor elkaar zijn. Ik vind het hartverwarmend hoe ook nu weer de buurtbewoners van de Mechelsepoort elkaar hebben gevonden om samen dit kunstwerk te realiseren, en verleden en heden van Wilsele-dorp nieuw leven in te blazen. Zonder twijfel zal deze nieuwe muurschildering heel wat voorbijgangers verwonderen en bekoren”, besluit schepen Verlinden.
Meer info over Kom op voor je wijk vind je op www.leuven.be/komopvoorjewijk.