Nieuwe trouwlocaties in Leuven vanaf november 2024

Al meer dan 575 jaar is het historische stadhuis de trots van de stad. Dit najaar geeft de stad het startschot voor een intensieve restauratieperiode. Daarom sluit het stadhuis op 31 oktober 2024 tijdelijk zijn deuren om in 2029 opnieuw Leuvenaars, bezoekers en toeristen te verwelkomen. Tijdens de werken wijken de huwelijksplechtigheden uit naar drie nieuwe locaties.

Iedereen die ooit trouwde in Leuven kent de salons van het achterhuis van het stadhuis als 'de trouwsalons’. Al eeuwenlang wordt er hier getrouwd. Deze salons werden recent gerestaureerd en de 19e-eeuwse interieurs zijn in hun oorspronkelijke glorie hersteld. “Het resultaat is een streling voor het oog”, ​ zegt schepen van burgerzaken Dirk Vansina. “Trouwen in het stadhuis is voor de Leuvenaar erg symbolisch. De salons, maar ook het fotomoment op de pui op de Grote Markt zijn unieke momenten tijdens deze plechtigheid. Tijdens de sluiting moet een nieuwe locatie minstens even symbolisch, stijlvol en natuurlijk ook integraal toegankelijk zijn.”

Drie nieuwe trouwlocaties ​
De komende vijf jaar kan een huwend koppel, afhankelijk van de trouwdag, kiezen tussen drie locaties. Op zaterdag kunnen koppels huwen in de Prinsenzaal in het Kasteel van Arenberg. Op woensdag en vrijdag kunnen huwelijksplechtigheden voltrokken worden in de raadzaal van het deelgemeentehuis van Heverlee of van midden mei tot midden oktober in de orangerie van de Kruidtuin.

Trouwen in het Arenbergkasteel
In een fraai park in Heverlee staat het monumentale Arenbergkasteel. Aan het begin van de zestiende eeuw bouwde familie van Croÿ een nieuw kasteel in de buurt van een al eerder opgetrokken burcht. Later werd er een grote collectie kunstwerken en boeken ondergebracht en kreeg de omgeving veel aandacht met mooie dreven en prachtige tuinen als gevolg. Door een huwelijk met de prins-graaf Karel van Arenberg ging het bezit over op de Arenberg-familie. Na de eerste wereldoorlog kocht KU Leuven het kasteel van de Belgische staat. Sinds 1980 is het volledige kasteel met park beschermd. Het Arenbergpark werd doorheen de jaren uitgebouwd tot een grote wetenschapscampus met onderzoekslabo’s, leslokalen, studentenhuisvesting en sportinfrastructuur.

KU Leuven stelt de komende jaren op zaterdag de Prinsenzaal met uitzicht op kasteelpark ter beschikking voor huwelijken. “Het Arenbergkasteel is prachtig erfgoed dat we als KU Leuven koesteren en met plezier open stellen als trouwlocatie voor de stad Leuven. Met oog op onze eigen 600ste verjaardag willen we Leuvenaars laten kennismaken met alle facetten van de universiteit en het openstellen van ons unieke patrimonium past perfect in deze opzet. We zijn verheugd nieuwe koppels te verwelkomen en hen te laten genieten van het Arenbergpark op hun bijzondere dag”, zegt rector Luc Sels.

Fotopracht in de Kruidtuin
Koppels die de komende jaren tussen 15 mei en 15 oktober op een woensdag of vrijdag huwen kunnen dit in de orangerie van de Kruidtuin van Leuven. De Kruidtuin, gelegen nabij het Sint-Jacobsplein en de Hertogensite, is de oudste botanische tuin van België. ​ De oase van rust en kalmte sluit naadloos aan bij het ceremoniële aspect van het huwelijk. “Door de Kruidtuin voor huwelijken beschikbaar te maken, ontsluiten we voor nog meer Leuvenaars deze unieke plek in de stad met zijn verzonken tuin, statige lanen met 100 jaar oude blauwe regens en de prachtige watertuin. De tuin is klaar om de camera te veroveren maar ook de harten van de Leuvenaar”, schepen van burgerzaken Dirk Vansina.

De collectie tropische planten overwintert van half oktober tot half mei in de orangerie. Tijdens deze koudere maanden voltrekt de stad in die periode de huwelijken op woensdag en vrijdag in de raadzaal van het deelgemeentehuis van Heverlee. Deze statige plek is zeker ook een waardevol alternatief. Het deelgemeentehuis is vlot bereikbaar, grenst aan het Sint-Lambertusplein en is in de nabijheid van het fotogenieke Arenbergpark. ​

 

Huwelijk aangeven
Wil je trouwen in Leuven? Dan moet je het huwelijk vooraf aangeven in het stadskantoor.
Stad Leuven

 

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Stad Leuven

www.leuven.be

Contact

Professor Van Overstraetenplein 1 3000 Leuven

016 27 22 44

[email protected]