Nog een week digitaal aanmelden voor basis- en kleuterscholen regio Leuven

Nog exact één week, tot dinsdag 19 maart 17 uur, kunnen ouders hun kind aanmelden voor een plaatsje in een kleuter of lagere school in Leuven, Bierbeek, Oud-Heverlee of Herent via de website www.naarschoolinregioleuven.be. Daarin kunnen ze hun voorkeurscholen opgeven. Nadien verdeelt een computersysteem de kinderen over de scholen op basis van hun keuze. ​ De stad werkt hiervoor samen met het lokaal overlegplatform basisonderwijs waarin alle scholen, CLB’s, ouderverenigingen en ​ welzijnspartners vertegenwoordigd zijn.

Sinds 27 februari loopt de aanmeldperiode voor kinderen vanaf het geboortejaar 2022 tot het zesde leerjaar. Zij zetten vanaf volgend schooljaar hun eerste stappen in een school of kiezen voor een nieuwe school. “Ouders kunnen hun kinderen eenvoudig aanmelden voor hun voorkeurschool. Kamperen voor de schoolpoort is niet nodig. Het aanmeldsysteem verdeelt de beschikbare plaatsen over de kinderen, rekening houdend met hun voorkeur en de afstand tot de school”, zegt schepen van onderwijs Lalynn Wadera. “Dat is gemakkelijk voor de ouders, en tegelijk zorgen we ervoor dat elk kind een gelijke kans heeft op een stoel in de voorkeurschool.” ​

Vanaf dit jaar werkt de stad met het aanmeldsysteem van de Vlaamse overheid. Er is nu maar één aanmeldperiode voor alle kinderen. Broers en zussen van leerlingen op school en kinderen van personeel krijgen nog altijd voorrang maar ze melden aan in dezelfde periode als alle andere kinderen.

Iedereen mee
Om er zeker van te zijn dat alle ouders bereikt worden, werkt de stad samen met welzijnswerkers. “We zoeken ouders actief op. Buurtwerkers en andere welzijnsorganisaties bevragen bij hun cliënten of zij hun kind al aangemeld hebben. Als dat kan helpen, gaan ze met hen aan de computer zitten om de kinderen aan te melden”, weet schepen Wadera. “Mensen die dit bericht lezen en die graag hulp hebben bij het aanmelden, mogen daarvoor altijd aankloppen in een nabijgelegen buurtcentrum.” 

Na de aanmeldperiode 
Op 19 april 2024 komen ouders te weten in welke van hun voorkeurscholen zij hun kind kunnen inschrijven. Vanaf 22 april 2024 om 9 uur tot en met 13 mei om 17 uur kunnen zij hun kind in die school inschrijven. De scholen zullen hierover met hen verder communiceren. “Ouders die niet vooraf aangemeld hebben of ouders die tijdens de aanmeldperiode geen plaats voor hun kind hebben gevonden, kunnen vanaf 23 mei 2024 hun kinderen rechtstreeks inschrijven in de scholen die nog open plaatsen hebben”, besluit schepen Wadera. 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Stad Leuven

www.leuven.be

Contact

Professor Van Overstraetenplein 1 3000 Leuven

016 27 22 44

[email protected]