OKAN Leuven start met specifieke 16+ werking

Leuven telt drie OKAN-scholen waar jongeren tussen 12 en 18 jaar gedurende een jaar een Nederlands taalbad krijgen als brug naar de gewone klassen. OKAN staat voor OnthaalKlassen voor Anderstalige Nieuwkomers. Buiten de schooluren is er ook een uitgebreid vrijetijdsprogramma. De stad Leuven breidde het aanbod recent uit met een 16+ werking. ​

Naast het algemene vrijetijdsprogramma organiseert de stad iedere tweede donderdag van de maand een activiteit die goed aansluit bij de leefwereld van de 16-plusser. Deze beslissing kwam er na een bevraging bij de jongeren waaruit bleek dat zij nood hebben aan wat meer uitdaging. “De noden van een 12-jarige en een 16-jarige zijn heel anders”, weet schepen van jeugd Dirk Vansina. “Daarom willen we zo gericht mogelijk werken en een aanbod voorzien waarmee we de oudsten ook prikkelen. Hoe beter we de activiteiten afstemmen op de doelgroep, hoe groter de kans dat ze blijven komen en zelf hun weg vinden in het Leuvense vrijetijdsleven. De jongeren gaan bijvoorbeeld gaan bowlen, maken hun eigen T-shirts met zeefdruk of chillen samen met de begeleiders in Stelplaats.”

Op maat werkt
“Dat deze aanpak werkt, bleek ook al uit de OKAN-meisjeswerking die vorig jaar opgericht werd. Sinds september 2022 is er elke laatste donderdag van de maand een activiteit speciaal voor de OKAN-meisjes”, weet Dirk Vansina. We merkten dat we niet alle OKAN-meisjes bereikten met onze gemengde sport- en spelactiviteiten. Schepen van diversiteit Lalynn Wadera: “Dat heeft soms te maken met culturele drempels maar evengoed met verschillen in interesse.” Tijdens de meisjesactiviteiten is er meer ruimte voor rust en kan er gepraat worden over vertrouwelijke onderwerpen. “Onze begeleiders merken dat ze op die manier de meisjes veel beter leren kennen en hun vertrouwen winnen. Een heel groot pluspunt”, besluit Vansina.

 

 

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Stad Leuven

www.leuven.be

Contact

Professor Van Overstraetenplein 1 3000 Leuven

016 27 22 44

[email protected]