Ondanks corona stijgt de vraag naar energiepremies in Leuven

Stad Leuven geeft sinds 2017 bovenop de bestaande Vlaamse premies voor renovaties extra energiepremies. Zo wil de stad Leuvenaars die duurzaam renoveren, een duwtje in de rug geven. En met succes. Steeds meer Leuvenaars maken gebruik van dit aanbod. Vorig jaar kende de stad 402 energiepremies toe, voornamelijk voor het isoleren van muren, daken en zoldervloeren. In 2019 waren dat er nog 361. Naast de financiële ondersteuning blijft de stad ook inzetten op correcte en objectieve informatie, onder meer met infosessies en gratis, persoonlijk advies van de energiecoaches.

Schepen van klimaat en duurzaamheid David Dessers: “De aanvragen voor energiepremies stijgen jaar na jaar. Daaraan merken we dat in Leuven de wil om duurzaam te renoveren groot is. Dat is goed nieuws want gebouwgerelateerde emissies zijn verantwoordelijk voor ongeveer de helft van de CO2-uitstoot in onze stad. Om klimaatneutraal te worden moeten we onze woningen dus massaal energiezuinig maken. Onder meer met premies willen we Leuvenaars motiveren om energiebesparende werken uit te voeren.”

In 2020 kende de stad 126 muurisolatiepremies, 201 dak- of zoldervloerisolatiepremies en 75 totaalrenovatiebonussen toe. Zo’n totaalrenovatiebonus krijg je als je investeert in drie of meer energiebesparende maatregelen.

“Uit de stadsmonitor bleek recent nog dat 53 % van de Leuvenaars tevreden is over de ondersteuning van de stad op het vlak van hernieuwbare energie en energiebesparing, ten opzichte van 41 % in de overige centrumsteden. Dat doet ons plezier en motiveert ons om op dit élan verder te gaan. Uit de stadsmonitor bleek ook dat 23 % van de Leuvenaars van plan is om de komende vijf jaar te verbouwen of te renoveren”, alsnog David Dessers.

Correcte en objectieve informatie
“Naast deze financiële steun vinden we het belangrijk dat we onze inwoners correcte en objectieve informatie bezorgen over verschillende energiebesparende ingrepen. Leuvenaars kunnen met al hun vragen gratis terecht bij de energiecoaches van de stad”, vertelt schepen Dessers. Vanaf deze maand is een fysieke afspraak in het stadskantoor op donderdagnamiddag opnieuw mogelijk. Ook een online afspraak blijft mogelijk en wel op maandagnamiddag en -avond en donderdagnamiddag. Geïnteresseerden kunnen een afspraak maken via de website van stad Leuven: https://www.leuven.be/contact/energieloket.

“Daarnaast organiseren we elk jaar een heel aantal infosessies. Zo waren de infosessies over het investeren in zonnepanelen dit voorjaar in een mum van tijd volzet. Dat toont aan dat de interesse en nood aan correcte, objectieve informatie groot is. In het najaar rollen we opnieuw een aanbod uit van een hele reeks infosessies”, alsnog Dessers.

Duurzame bouwadvies
Naast een stijgende vraag naar energiepremies vragen ook nog steeds heel wat Leuvenaars een duurzaam bouwadvies aan. Ondanks corona vroegen vorig jaar 107 Leuvenaars zo’n bouwadvies aan. Bij zo’n duurzaam bouwadvies geeft een expert van Dialoog vzw je gratis persoonlijk advies over de mogelijkheden van de woning. Je krijg advies over isolatie, verwarmingssystemen, hernieuwbare energie, vergroening enzovoort.

Totaalrenovatiebonus verandert in EPC-labelpremie
Begin dit jaar werd de totaalrenovatiebonus, ook gekend als de BENO-pass van Fluvius, vervangen door een EPC-labelpremie. Die premie moet eigenaars van een woning met een slecht energielabel motiveren om hun woning te renoveren. Indien een woning met EPC-label E of F binnen de vijf jaar grondig gerenoveerd wordt en het EPC-label aanzienlijk verbetert, geeft Fluvius een premie van maximum 5000 euro. De stad Leuven vult deze premie aan met bedragen tot 1.500 euro.

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Stad Leuven

www.leuven.be

Contact

Professor Van Overstraetenplein 1 3000 Leuven

016 27 22 44

[email protected]