Ontdek de herbestemming van het stadhuis vanaf 1 april in Atelier Stadhuis

Atelier Stadhuis opent de deuren op vrijdag 1 april. In de Naamsestraat 3 kunnen Leuvenaars en alle andere geïnteresseerden vanaf dan op de hoogte blijven van de herbestemming van het historische stadhuis. Je kan er de ontwikkeling van het ontwerp en het programma op de voet volgen. Blikvanger van het Atelier is een 3D-geprinte maquette van het stadhuis.

Een belangrijke herbestemming
Al sinds haar ontstaan in de vijftiende eeuw is het stadhuis hét huis van de stad en van de Leuvenaar. De stad besturen, toekomstplannen maken, oplossingen zoeken voor stedelijke en maatschappelijke vraagstukken … Het gebeurde allemaal in het stadhuis. “Het is die traditie die we zullen verder zetten”, vertelt schepen van toerisme Denise Vandevoort. “Het is de bedoeling om van het stadhuis terug een bruisende plek te maken die het bezoeken waard is en waar de Leuvenaar mee vorm kan geven aan zijn stad van de toekomst. Hoe we dat aanpakken vertellen we in Atelier Stadhuis.”

Een complexe opdracht
Het stadhuis is een beschermd monument. De voorbije jaren is het volledige gebouwencomplex van kelder tot zolder opgemeten en onderzocht. Het is dan ook een complexe constructie met een wirwar van gebouwen. Doorheen de eeuwen werden immers delen aangebouwd, afgebroken en later opnieuw opgebouwd. “Al deze verschillende ‘huizen’ zijn niet altijd met evenveel inzicht aan elkaar verbonden. Daardoor is het gebouw bijzonder moeilijk toegankelijk”, licht schepen van onroerend erfgoed, Carl Devlies, toe. “ Daarom zijn we op zoek gegaan naar een ontwerpbureau dat expertise in restauratie combineert met een sterke visie op architectuur. Zij lichten in het Atelier hun visie en eerste ontwerp toe.”

Het ontwerpteam werd gezocht via de Open Oproep van de Vlaamse Bouwmeester. Het is aNNo & FELT, aangevuld met Atelier Arne Deruyter, 8888, ENDEAVOUR, BAS en SCALA. Ze zullen van het stadhuis een multifunctioneel gebouw maken met bijzondere aandacht voor toegankelijkheid, circulatie, duurzaamheid en innovatie.

Een werk van vele mensen
Niet enkel de stad, maar ook de Leuvenaar en vele Leuvense instellingen en bedrijven hebben een speciale band met het stadhuis. Veel Leuvense partners werden bij de eerste denkoefeningen rond het programma reeds mee in het bad getrokken. Ook het ontwerpproces is een werk van vele diensten, instellingen en experten. “We dragen het stadhuis allemaal op een speciale manier in ons hart”, zegt schepen van restauraties, Dirk Vansina. “Het is dan ook de idee om de volgende jaren de Leuvenaar en alle geïnteresseerden bij dit proces te betrekken en het programma samen met hen vorm te geven. Een van de manieren is het openen van Atelier Stadhuis.”

Atelier Stadhuis toont de ambities en bijzonderheden van het ontwerp aan de hand van teksten en een 3D-maquette. In Atelier Stadhuis kan je vanaf vrijdag 1 april de verdere ontwikkelingen van het hele proces mee volgen. Je kan er bijkomende informatie krijgen, maar ook het ontwerp en programma zien evolueren. Daarnaast zijn er in mei een reeks rondleidingen die meer tekst en uitleg geven.

Atelier Stadhuis praktisch

  • vanaf vrijdag 1 april  elke woensdag, vrijdag en zaterdag van 10 uur tot 17 uur in de Naamsestraat 3 in Leuven
  • programma voor infoavonden en rondleidingen en meer info: www.leuven.be/stadhuis.

Heb je suggesties? Of wil je een vraag stellen? Mail naar herbestemmingstadhuis@leuven.be

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Stad Leuven

www.leuven.be

Neem contact op met

Professor Van Overstraetenplein 1 3000 Leuven

016 27 22 44

iris.pierlet@leuven.be