Ontdek de veerkracht van Leuven tijdens Open Monumentendag op 9 september

Op 9 september is het weer Open Monumentendag. Ook Leuven zet de deuren van zijn patrimonium weer open voor het grote publiek. “Dit jaar licht de stad, honderd jaar na Wapenstilstand, verschillende wederopbouwpanden en -architectuur uit. Zij staan symbool voor de veerkracht van de stad”, aldus schepen van monumentenzorg Dirk Vansina. Want in Leuven vind je geen ruïnes die herinneren aan de Groote Oorlog van 14-18. De meeste historische panden die door de Duitsers werden verwoest, stonden vijftien jaar later al opnieuw recht. “Wat toen nieuw is gebouwd, bepaalt tot op vandaag het beeld van Leuven. In de jaren twintig begon voor Leuven de moderne tijd”, vervolgt schepen Vansina.

 

Tijdens Open Monumentendag, op zondag 9 september, geven enkele van Leuvens mooiste gebouwen hun oorlogsverleden bloot. Zo kan je een bezoek brengen aan een aantal grote wederopbouwpanden (gebouwen die na de vernielingen van de Eerste wereldoorlog in een specifieke bouwstijl dienden heropgebouwd te worden) zoals de Stadsschouwburg, de Universiteitsbibliotheek en de Universiteitshallen, die tijdens de Brand van Leuven tot as herleid werden. Of het huidige Tafelrond/The Fourth bezichtingen, dat recent aan zijn vierde leven begon. Ook enkele kleinere privéwoningen in de Rijschool- en Koning Leopold I-straat, zwaaien uitzonderlijk de deuren open. Een unieke kans om kennis te maken met de prachtige wederopbouwarchitectuur.

Je ontdekt daarnaast ook dat het Hoger Instituut voor Wijsbegeerte in 1914 dienst deed als noodhospitaal en nog een tijd lang asiel verleende aan Leuvenaars die hun huis waren kwijtgeraakt.

De gebouwen hierboven en nog verschillende andere monumenten, abdijen en domeinen kan je allemaal gratis bezichtigen tijdens Open Monumentendag. Je vindt het volledige programma op www.leuven.be/openmonumentendag. Sommige locaties kan je de hele dag vrij bezoeken. Op andere plekken kan je aansluiten bij een rondleiding, waarvoor je soms op voorhand moet inschrijven.

Gratis tentoonstellingen

Het einde van de Eerste Wereldoorlog betekende meteen het begin voor de wederopstanding. De expo ‘HERLEVEN. Leuven na 1918’ in het Cera-gebouw vertelt vanuit een menselijk oogpunt verhalen over de wederopbouw en het herstel van het dagelijks leven in de jaren twintig. De enige oorlogslittekens die je nu nog ziet, zijn de wederopbouwstenen in de gevels. Deze gedenkstenen met stadswapen en het opschrift '19 14' schonk de stad gratis aan de eigenaars van een wederopbouwpand, met de verplichting ze in te metselen in de gevel. Na een zoektocht van meer dan twee jaar werd onlangs een losse wederopbouwsteen in uitstekende staat gevonden. De eigenaars,  dhr. Luc Everts en mevr. Lieve Jacobs, overhandigden deze steen officieel aan de stad Leuven. Dit unieke object is vanaf Open Monumentendag een extra troef voor de tentoonstelling.  

In het stadspark geeft de expo ‘De Duitse Negatieven van Leuven’, met uitzonderlijke foto’s uit de collectie van het Koninklijk Instituut voor Kunstpatrimonium, je een bijzondere kijk op Leuven en het leven van de Leuvenaar tijdens de bezetting in de Eerste Wereldoorlog.

Wandelen of fietsen door Leuven

Het nieuwe museumgebouw van Stéphane Beel is vandaag de dag een terechte aandachtstrekker. De site kent echter ook een bewogen geschiedenis waarin de wederopbouwperiode een belangrijke rol heeft gespeeld. Ook deze kan je ontdekken tijdens een wandeling. Vertrek om 11, 13.30 of 15 uur in M.

Wie geïnteresseerd is in de schade die de Eerste Wereldoorlog aanrichtte rondom Leuven, kan deelnemen aan een fietstocht (ongeveer 10 km). Tijdens een rit van 1 uur en 15 minuten kom je onder andere meer te weten over de heropbouw van de beschadigde en/of vernielde woningen en de bouw van nieuwe sociale wijken aan de rand van de stad en in de huidige deelgemeenten. Vertrek om 11, 13 en 15 uur  op het Martelarenplein. Vooraf inschrijven is verplicht. Dat kan via omd@leuven.be of 016 27 22 56.

 

Praktisch

Je vindt het volledige programma van de stad Leuven voor Open Monumentendag in het thema van de wederopbouw op www.leuven.be/openmonumentendag. Daarnaast zijn er ook nog andere monumenten te bezichtigen in Leuven. Meer info hierover vind je op www.heritaopenmonumentendag.be.

Contacteer ons
Dirk Vansina schepen van burgerzaken, monumentenzorg, jeugd, feestelijkheden en toerisme, Stad Leuven
Joke Buijs adviseur monumentenbeleid
Lesja Vandensande projectcoördinator Herleven
dienst evenementen en feestelijkheden
Dirk Vansina schepen van burgerzaken, monumentenzorg, jeugd, feestelijkheden en toerisme, Stad Leuven
Joke Buijs adviseur monumentenbeleid
Lesja Vandensande projectcoördinator Herleven
dienst evenementen en feestelijkheden
Over Stad LeuvenIn de perslijst vind je een overzicht van de regionale perscorrespondenten van de stad Leuven.

Stad Leuven
Professor Van Overstraetenplein 1
3000 Leuven