Ontdek een ander Leuven tijdens Open Monumentendag op 10 september

Op 10 september is het weer Open Monumentendag, met dit jaar als thema 'natuur'. Ook Leuven zet de deuren van zijn patrimonium weer open voor het grote publiek. Daarnaast kan je kiezen uit maar liefst 13 wandelingen die je langs mooie en vaak onontdekte groene plekjes leiden in het hart van de stad of in de deelgemeenten.

Zoals steeds zetten we opnieuw enkele prachtige sites in de kijker: de onovertroffen Kruidtuin, groene parel in het centrum van de stad, het Kasteel Arenberg waar je zowel de gebouwen als het prachtige park kan bezoeken, of het Iers College, een stukje Ierland verborgen achter dikke muren met achter die muren een prachtig stuk ‘hagentuin’. Ook de Wijnpers en het gerestaureerde Wijnpershuis behoren dit jaar tot de absolute aanraders.

Natuurlijk ontbreken de klassiekers niet. Het Stadhuis blijft een topper, maar ook De Hoorn behoort ondertussen tot de interessantste nieuwe verwezenlijkingen op het vlak van restauratie en herbestemming.

Tot slot staan er dit jaar ook enkele colleges en seminaries op het menu. Absolute aanrader is het  Sint-Annacollege in de Naamsestraat. Het gebouw, waar op dit moment nog werkzaamheden bezig zijn om een aantal elementen te restaureren en reconstrueren, is privé-eigendom. Open Monumentendag is dus een unieke gelegenheid om dit beschermd monument met verfijnde interieurkunst te bezoeken.

Wandelen door Leuven
Nieuw dit jaar zijn de maar liefst 13 wandelingen. Sommige leiden je langs verborgen tuinen,  andere van totem tot totem. 12 van de 13 wandelingen zijn begeleid. Alle info over de vertrekplaatsen en uren vind je op www.leuven.be/openmonumentendag. Een laatste wandeling kan je op eigen tempo en zonder gids ondernemen. Pijltjes leiden je langs enkele unieke erfgoedlocaties met een zeer natuurlijk karakter. Op je route ligt onder meer de recent blootgelegde stadsijskelder, een verloren gewaand stukje Leuvens erfgoed. Daar en op nog twee andere punten krijg je een extra toelichting van enkele medewerkers. Vertrek en afhaling van de infobundel aan het onthaal van de Wijnpers.

Eerste Open Monumentendag als onroerenderfgoedgemeente
Leuven kreeg onlangs als eerste kunststad en provinciehoofdstad in Vlaanderen de erkenning van onroerenderfgoedgemeente. Concreet betekent dit dat Leuven sinds 1 juli verschillende bevoegdheden mag opnemen die voorheen door het agentschap Onroerend Erfgoed werden uitgeoefend. Een stad krijgt deze erkenning enkel op voorwaarde dat zij een stevig eigen beleid voert. 

"We zijn enorm fier met deze erkenning. Er is de laatste jaren heel hard gewerkt aan een erfgoedbeleid en we hebben een zeer sterke positieve evolutie inzake erfgoed doorgemaakt. De erkenning als onroerenderfgoedgemeente toont aan dat we met ons beleid goed zitten en dat we vertrouwen krijgen om daar nog verder in te gaan. Een grote troef binnen het Leuvens erfgoedbeleid is het feit dat niet alleen ons waardevol bouwkundig erfgoed, maar ook ons uniek landschappelijk en archeologisch patrimonium hoog op de agenda staan. En dat erfgoed willen we graag aan de bevolking tonen tijdens Open Monumentendag”, aldus schepen voor monumentenzorg Dirk Vansina.

 

brochure-OMD.pdf

PDF - 32 Mb

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Stad Leuven

www.leuven.be

Contact

Professor Van Overstraetenplein 1 3000 Leuven

016 27 22 44

[email protected]