Ontdek het Leuven van de toekomst op het Maak het mee-festival

Ontdek het Leuven van de toekomst op het Maak het mee-festival

Stad Leuven hecht veel belang aan inspraak en participatie. Daarom wil ze bij de opmaak van haar plannen voor 2020 – 2025 zoveel mogelijk bewoners, studenten, bezoekers, middenveldorganisaties en professionelen betrekken. Hoe kunnen we Leuven nog mooier, betaalbaarder, veiliger, groener, zorgzamer, bruisender, properder of gezelliger maken? Laat van je horen op leuvenmaakhetmee.be
Benieuwd naar hoe het Leuven van de toekomst er kan uitzien? Kom op zondag 12 mei van 11 tot 18 uur naar het Maak het mee-festival op het Ladeuze- en Hooverplein. Tijdens prikkelende lezingen, toffe activiteiten en gesprekken met schepenen ontdek je hoe de stad van de toekomst eruit kan zien. Check het volledige programma op  www.leuven.be/maakhetmeefestival.

Inspiratiebeurs

Benieuwd naar wat er al allemaal beweegt in Leuven? Op de inspirerende beurs in een grote tent op het Ladeuzeplein ontdek je aan tien standen de ambities van de stad. Leuvense organisaties en stadsdiensten tonen waar de stad de komende jaren wil op inzetten. Je kan er bijvoorbeeld kennis maken met de alternatieve en betaalbare woonvormen van de toekomst, ontdekken hoe je je straat kan vergroenen, of in het menselijk brein duiken met een virtual reality-bril.

Lezingen over de toekomst

In de horeca en handelszaken rond het Ladeuze -en Hooverplein kan je gaan luisteren naar 37 ideeën over hoe Leuven er in de toekomst zou kunnen uitzien. Yves Dejaeghere van de G1000 vertelt bijvoorbeeld over hoe we burgers op een nieuwe manier bij het beleid kunnen betrekken, Magda Peeters van de MAAKbaar legt uit hoe circulaire economie werkt en wat de voordelen zijn, blogster @funmomlife deelt haar tips voor “Leuven met kinderen”, Sara Verlinde van de VUB stelt een slim systeem voor om online pakjes duurzamer en veiliger te bedelen in de binnenstad, en inwoner van het nieuw kwartier Kolet Janssen legt uit hoe zij haar buurt nog aangenamer maakte.

Een overzicht van alle thema’s, starturen en locaties vind je op www.leuven.be/maak-het-mee-festival-lezingen-over-de-toekomst. Alle lezingen duren 20 minuten, zijn gratis en je hoeft niet op voorhand in te schrijven.

Wissel ideeën uit met het bestuur

In twee tipi’s wachten de burgemeester en schepenen je op. Je kan hen al je vragen stellen over onderwerpen uit hun domein. Of gewoon komen luisteren naar interessante gesprekken over het Leuven van de toekomst. Moderatoren Jan Hautekiet en Ilse Van Hoecke leiden de gesprekken in goede banen.

Heb je zelf een goed idee dat je met de wereld wil delen? Overtuig voorbijgangers van jouw plan op het kleine podium van de speakers corner.

Zien & doen

Even uitblazen na een interessante lezing of een boeiend gesprek? Dat kan. De hele dag is er sfeer en gezelligheid tijdens het Maak het mee-festival. Leuvense dj’s zoals Wontime en Mensch, erger je niet zorgen doorlopend voor fijne muziek, terwijl je kan genieten van freestyle dansshows en vendelzwaaiers. De Indiase gemeenschap nodigt iedereen uit voor haar kleurrijke Holi-festival op het Hooverplein. Je kan ook de hele dag gratis de universiteitsbib en het M-Museum bezoeken.

Het stadsbestuur wil ook horen wat kinderen en jongeren belangrijk vinden. Zij kunnen tijdens workshops en andere plezante activiteiten tijdens het Maak het mee-festival mee nadenken over de toekomst van hun stad. Voor de kleinsten is er gratis kinderopvang.  Het team van KinderKuren vangt kinderen tussen 3 en 5 jaar gratis op in M – Museum Leuven (maximaal 1,5 uur).

PRAKTISCH
Het gratis Maak het mee-festival vindt plaats op zondag 12 mei, in en om het Ladeuze- en Hooverplein. Meer informatie vind je op www.leuven.be/maakhetmeefestival

 

Contacteer ons
Mohamed Ridouani burgemeester, stad Leuven
Ann-Catherine Metz afdelingshoofd communicatie
Jan Mellebeek diensthoofd gebiedsgerichte werking
Karolien Meuwissen wijkmanager
Mohamed Ridouani burgemeester, stad Leuven
Ann-Catherine Metz afdelingshoofd communicatie
Jan Mellebeek diensthoofd gebiedsgerichte werking
Karolien Meuwissen wijkmanager
Over Stad LeuvenIn de perslijst vind je een overzicht van de regionale perscorrespondenten van de stad Leuven.

Stad Leuven
Professor Van Overstraetenplein 1
3000 Leuven