Ontdek het Leuvens erfgoed tijdens de ‘Gesloten’ Monumentendag op 13 september

Op 13 september kan je over heel Vlaanderen deelnemen aan Open Monumentendag. Leuven organiseert dit jaar een speciale editie. Het wordt er ongetwijfeld eentje om nooit meer te vergeten: een ‘Gesloten’ Monumentendag. Door de coronamaatregelen blijven de deuren dit jaar namelijk gesloten. Maar niet getreurd: je kan nog steeds heel wat plekken in de publieke ruimte (her)ontdekken - in je bubbel of in je eentje, met of zonder professionele gids of app.

Gesloten Monumentendag?!
Jaarlijks stromen in Leuven duizenden erfgoedliefhebbers toe tijdens Open Monumentendag. Omdat de veiligheid van de Leuvenaar en van de bezoekers primeert, besliste Leuven om haar vele unieke erfgoedpanden die dag gesloten te houden. Maar dat wil niet zeggen dat er niets te beleven valt! Het alternatieve programma, dat tot stand kwam door een intense samenwerking met verschillende partners, laat je de publieke ruimte (her)ontdekken: al wandelend, fietsend, joggend of zelfs kanoënd.

“De stad maakt zo van een nood een deugd”, legt schepen van onroerend erfgoed Carl Devlies uit. “Het aangepaste programma weerspiegelt feilloos ons erfgoedbeleid. We kregen dit jaar de kans om een echt integraal aanbod uit te werken. We verbinden verschillende bijzondere plekken in de stad en leggen de focus niet enkel op bouwkundig erfgoed, maar ook op archeologie en waardevolle landschappen. Bovendien kun je op sommige plekken meer te weten komen over ons actuele onroerenderfgoedbeleid, tijdens een wandeling langs de Aa, een rondleiding aan de Vaartkom, op de Keizersberg, of bij een bezoek aan de infomomenten van de kasteeldomeinen.”

Wat is er te doen?
Je kan op 13 september deelnemen aan een van de twintig begeleide wandelingen, twee begeleide fietstochten, een kajaktocht op de Dijle of vier joggingroutes in groep langs erfgoedparels. Inschrijven hiervoor kan via www.leuven.be/openmonumentendag. Elf van deze wandelingen en beide fietstochten kan je ook alleen of met je eigen bubbel volgen met een app of met de brochure.

Waar brengen deze tochten je zoal heen? Bewonder het pas gerestaureerde exterieur van het indrukwekkende gerechtsgebouw, verken de natuur en cultuur van het Arenbergpark, brainstorm over de toekomst van de kasteeldomeinen, beklim de Kesselberg en laat je daar verrassen door slingeraars en ambachtslui uit de ijzertijd. Dankzij een professionele gids hebben de Verborgen Tuinen van Leuven straks geen geheimen meer voor jou. Laat je verbazen door de bijzondere bomen in het arboretum van de Sint-Geertruiabdij en het verhaal van de abdij zelf. Spoor met je vriendinnen ‘100 jaar vrouwelijke Leuvense studenten’ op, of ontdek met de fiets hoe Leuven eertijds zieken opving en verzorgde. Je zult het zien en voelen: ons erfgoed en de vele Leuvense groene plekken blijken in deze tijden meer dan ooit ontzettend relevant.

Meer info
Meer informatie, het volledige programma en een link naar de inschrijvingen vind je op www.leuven.be/openmonumentendag. Vanaf eind deze week kan je ook de gratis brochure afhalen in het stadskantoor, aan de balie van Visit Leuven (Naamsestraat 3) of in de bibliotheek Tweebronnen.

 

Contacteer ons
Carl Devlies schepen van financiën, ruimtelijk beleid en onroerend erfgoed, stad Leuven
Michelle Smets adviseur monumentenbeleid
Carl Devlies schepen van financiën, ruimtelijk beleid en onroerend erfgoed, stad Leuven
Michelle Smets adviseur monumentenbeleid
Over Stad LeuvenIn de perslijst vind je een overzicht van de regionale perscorrespondenten van de stad Leuven.

Stad Leuven
Professor Van Overstraetenplein 1
3000 Leuven