Ontdek het staatsgedicht ‘Bibliofiel’ van Mustafa Kör in de Bib Leuven Wilsele
De Bib Leuven viert de start van de Poëzieweek 2024 op een bijzondere manier. Het thema van de Poëzieweek is dit jaar ‘Thuis’ en Mustafa Kör, dichter des Vaderlands, schreef een ode aan zijn thuisbibliotheek, de Bib Leuven Wilsele. Zijn gedicht ‘Bibliofiel’ is tevens een eerbetoon aan alle bibliotheken. Het gedicht werd gisteren gelanceerd, op Gedichtendag, en krijgt een prominente plek in het bibfiliaal van Wilsele. De Bib Leuven schenkt namens de stad Leuven het gedicht aan alle Belgische openbare bibliotheken. Er komt dus ook een Frans- en Duitstalige versie.
In maart 2022 werd Mustafa Kör voor een periode van twee jaar Dichter des Vaderlands. Vanuit die opdracht schrijft hij gedichten over diverse thema’s die ons land aanbelangen en onderzoekt hij hoe poëzie een rol kan spelen in het maatschappelijk debat. Als dichter des Vaderlands en inwoner van deelgemeente Wilsele vroeg de Bib Leuven hem om een gedicht op maat van de bibliotheek te schrijven.
'Bibliofiel’ is de titel van het nieuwe staatsgedicht dat gisteren werd gelanceerd. Deze lofzang op de Bib Leuven Wilsele - en de bibliotheek in het algemeen - siert voortaan de muur van het bibfiliaal en maakt zo deel uit van de ‘thuis’ die de bib wil zijn voor haar bezoekers. Het gedicht werd gisteren, op Gedichtendag, onthuld in de fictieafdeling van de Bib Leuven Wilsele.
Bladgoud en inzicht
In ‘Bibliofiel’ gebruikt Kör de metafoor van de oerknal om de rijkdom van literatuur te belichten. Hij benadrukt de rol van de bibliotheek als drager van 'bladgoud' en 'inzicht', en pleit vanuit zijn positie als dichter des Vaderlands voor het maatschappelijk belang van bibliotheken.
Cadeau voor Belgische openbare bibliotheken
“Om de Poëzieweek samen te vieren, schenken we een bijzonder stijlvolle editie van het gedicht aan alle openbare bibliotheken die België rijk is, ” voegt Bert Cornillie, schepen van cultuur, toe. “Het gedicht verenigt hen en bekrachtigt de essentiële maatschappelijke rol die bibliotheken delen: een ontmoetingsplek en een ‘thuis’ zijn, toegang bieden tot informatie en kennis, literatuur, kunst en cultuur”.