Ontdek winnende projecten ‘Leuven, een vitale stad’ tijdens 7e Tofsportnacht

Morgen, zaterdag 26 augustus, staat de 7e editie van de Tofsportnacht op het programma. Net zoals vorig jaar palmen polsstokspringers en Leuven Night Runners de Oude Markt in. Daarnaast worden tijdens het polsstokgala de winnende projecten van de projectoproep ‘Leuven, een vitale stad’ bekendgemaakt. 

De Tofsportnacht is een samenspel van twee sporten, overgoten met een saus van avontuur en sensatie: enerzijds is er het “polsstokgala”, anderzijds is er de “Leuven Night Run”. Ook dit jaar vormen de terrassen van de Oude Markt het decor van dit polsststokgala en de Night Run.

Polsstokgala
Het polsstokgala of voor de atletiekkenners “street vault’” staat garant voor spektakel en topsport van de bovenste plank. Op de Oude Markt wordt een verlichte Olympische polsstokinstallatie geplaatst.

Vanaf 13.30 uur wordt een polsstokcompetitie voor de jeugd georganiseerd om daarna vanaf 18 uur de Belgische Polsstokelite, zowel mannen als vrouwen, te verwelkomen. Onder meer Ben Broeders, Leuvenaar en kersvers Europees kampioen bij de beloften, en Arnaud Art zullen het beste van zichzelf geven. De Belgische topspringers worden aangevuld met enkele buitenlandse atleten zodat een hoogstaande competitie gewaarborgd is.

Bekendmaking winnaars ‘Leuven, een vitale stad'
Na de jeugdcompetitie is het even tijd voor iets anders. In januari lanceerde Tofsport de projectoproep ‘Leuven, een vitale stad’. De stad Leuven en Tofsport gingen op zoek naar nieuwe initiatieven die van Leuven een nog sportievere stad maken, meer mensen aan het bewegen krijgen en sport en technologie combineren.

Van de  dertien ingediende projecten, overleefden twaalf de eerste selectieronde. Een vakjury beoordeelde vervolgens alle projecten, en ook het grote publiek mocht zijn stem laten horen tijdens een publieke stemronde. Zeven van de twaalf overgebleven projecten zullen financiële steun ontvangen om hun project uit te werken én een testperiode van drie tot twaalf maanden in de openbare ruimte van de stad.

Welke projecten van Leuven een nog sportievere stad zullen maken, wordt zaterdag op het polsstokgala bekendgemaakt. Na de jeugdcompetitie, omstreeks 17.30 uur, zal schepen van sport Erik Vanderheiden de winnende projecten voorstellen en hen hun prijs overhandigen.

Leuven Night Run
Het polsstokgala is slechts één deel van de Tofsportnacht. Voor het tweede jaar op rij kan je deelnemen aan de unieke Leuven Night Run, een fantastische belevenisloop.

Een prachtig uitgestippeld parcours, verlicht met kaarsen, leidt lopers doorheen het historische stadscentrum en haar mooiste gebouwen en plekjes. Lopen door het tot de verbeelding sprekende stadhuis en gerechtsgebouw,  trappen op en trappen af, springen over strobalen, een bus van De Lijn doorkruisen… Het komt allemaal aan bod tijdens deze 10 km lange loop.

Voor de minder getrainde lopers en gezinnen is er de Family Run, een kortere versie (3 km) van de Leuven Night Run. De Family Run gaat van start om 20 uur, de Leuven Night Run vertrekt om 21 uur.

Inschrijven kan de dag zelf nog in Sporthal Rijschool (Rijschoolstraat 21,  Leuven) tussen 18 en 19.30 uur. Zo’n 2.500 mensen schreven reeds zich op voorhand in, wat bijna een verdubbeling is in vergelijking met vorig jaar.

De Tofsportnacht wordt georganiseerd door Tofsport Leuven in samenwerking met de Hagelandse Running Club en het polsstokteam van Daring Club Leuven Atletiek. 

Contacteer ons
Jan Vansantvoet diensthoofd sportpromotie
erik.vanderheiden@leuven.be schepen van sport
Jan Vansantvoet diensthoofd sportpromotie
erik.vanderheiden@leuven.be schepen van sport
Over Stad LeuvenIn de perslijst vind je een overzicht van de regionale perscorrespondenten van de stad Leuven.

Stad Leuven
Professor Van Overstraetenplein 1
3000 Leuven