Onthulling nieuw kunstwerk Gijs Van Vaerenbergh in Tweebronnen
Op zaterdag 26 april onthulde de Bib Leuven Tweebronnen in haar non-fictie afdeling het intrigerende kunstwerk ‘Dwaaltuin/Wandering Garden (model 1/20)’ van het Leuvense kunstenaarsduo Gijs Van Vaerenbergh. Het schaalmodel verbindt kunst en architectuur en biedt Leuvenaars een unieke blik op het grotere project van de KU Leuven dat ondertussen in het Arenbergpark tot leven komt.
Het kunstwerk in Tweebronnen is een sculpturaal model , een studie voor het grootschalige doolhof ‘Dwaaltuin/Wandering Garden’ dat vanaf 17 mei te bezoeken is in het Arenbergpark in Heverlee. Die installatie is een van de blikvangers van de nieuwe kunst- en wetenschapsroute ‘And So, Change Comes in Waves’ naar aanleiding van 600 jaar KU Leuven.
Een spel van perspectieven
Het schaalmodel in de Bib Leuven wordt niet horizontaal geplaatst, maar verticaal opgehangen aan de muur, zoals een schilderij. Het is opgebouwd uit fijn, gebogen, stalen gaaswerk, dat onzichtbaar wordt bevestigd in de muur. Het fijnmazige, gebogen materiaal zorgt voor een bevreemdend, poëtisch en visueel spel: abstract, gelaagd en uitnodigend. De sculptuur – eerder te zien op de prestigieuze Escher– Other World expo in Den Haag – is nu permanent geïntegreerd in de architectuur van Tweebronnen, de vroegere Technische School ontworpen door architect Henry van de Velde. Het kunstwerk nodigt bezoekers uit tot verwondering, verwarring én verkenning, net als het doolhof zelf.
Brug tussen stad en universiteit
“Met deze ‘Dwaaltuin/Wandering Garden (model 1/20)’ brengen we topkunst tot bij de mensen. Het werk heeft voldoende autonomie om als kunstwerk de bibbezoekers te betrekken. Maar het laat hen daarnaast ook letterlijk en figuurlijk stilstaan bij de band tussen stad en universiteit, tussen kunst en wetenschap”, legt Bert Cornillie, schepen van cultuur, uit. ”Door het schaalmodel in centrum Leuven te tonen, brengt de bibliotheek het universiteitsproject op de Arenbergcampus dichter bij het publiek. Het werk in de bib vormt een culturele brug tussen de stad en het groene Arenbergpark, het symboliseert de eeuwenoude verbondenheid tussen de stad Leuven en haar universiteit. Net als het doolhof dat verrijst in het Arenbergpark is dit schaalmodel in de bibliotheek een plek van reflectie, verbeelding en ontdekking. ‘Dwaaltuin’ is bovendien een van de projecten waarmee we Leuven & Beyond naar de titel van Europese Culturele Hoofdstad willen loodsen. Het past met zijn radicaal verbinden van mens en natuur perfect in het LOV-verhaal.”
“Game on!”
Niet toevallig werd ‘Dwaaltuin/Wandering Garden (model 1/20)’ onthuld tijdens het erfgoedweekend met als thema ‘Game on!’. Van oudsher is het dwalen door een doolhof een spannend en ontspannend spel voor kinderen en volwassenen - denk maar aan de groene labyrinten in vele kasteeltuinen. Op het Tweebronnenplein, de speelplaats van de vroegere Technische School, vind je dan ook een tijdelijke krijttekening van Wietse Palmans. Net zoals vroeger kunnen kinderen even hun hart ophalen en hun weg zoeken uit dit getekende mini-labyrint.
Met het nieuwe kunstwerk versterkt de Bib Leuven haar rol als laagdrempelige cultuurplek waar literatuur, muziek en beeldende kunst samenkomen. Naast werk van o.a. Rinus Van de Velde, Murielle Princen en street art van Bisser, Warsnoes, Stina De Roeck en Artoon, krijgt de Tweebronnensite er een nieuwe artistieke parel bij.
Meer over het kunstwerk in de Bib Leuven Tweebronnen: https://leuven.bibliotheek.be/dwaaltuin. Alle info over het erfgoedweekend: https://leuven.be/erfgoeddag.