Ontmoetingsdag in Tweebronnen voor oud-leerlingen en -personeel van de voormalige Technische School RITO/RTO

Op zaterdag 3 juni organiseren de Erfgoedcel, het Stadsarchief en de Bib Leuven een ontmoetingsdag voor oud-leerlingen en -personeel van de vroegere Technische School (RITO/RTO), die in Tweebronnen gehuisvest was. Doel is om verhalen, foto’s en ander materiaal van wie er zelf bij was te verzamelen om de geschiedenis van deze plek te documenteren en permanent zichtbaar te maken in het gebouw.

“Voor velen is het schoolverleden van Tweebronnen een onbekend verhaal. Het archiefmateriaal daarover is bovendien beperkt. Om dit te remediëren, doen we graag een beroep op wie er zelf bij was”, vertelt schepen van cultuur Bert Cornillie. “Persoonlijke herinneringen en anekdotes geven de geschiedenis extra kleur. Die hopen we op deze ontmoetingsdag te verzamelen.”

Voor oud-leerlingen en oud-personeel is het een unieke kans om elkaar nog eens terug te zien en het herbestemde gebouw te bezoeken.

Rapport gezocht
Naast verhalen zijn ook foto’s en documenten zoals rapporten, schriftjes, oude schoolwerkstukken of zelfs een werkuniform welkom. De Erfgoedcel digitaliseert foto’s en documenten ter plaatse tijdens de ontmoetingsdag. Wie materiaal meebrengt, krijgt de digitale bestanden ook voor eigen gebruik.

Geschiedenis zichtbaar maken
Vandaag is Tweebronnen een culturele site met de Bib Leuven en het Stadsarchief Leuven als hoofdbewoners. Van 1936 tot 1984 was dit de Technische School, ook bekend als RITO of RTO, ontworpen door de internationaal gerenommeerde architect Henry van de Velde. Er zijn echter weinig verwijzingen naar het schoolverleden van deze plek. Door verhalen, foto’s en andere materialen te verzamelen via oud-leerlingen en oud-personeel, willen de Bib, het Stadsarchief en de Erfgoedcel de geschiedenis van deze plek reconstrueren en documenteren. Tegen het einde van het jaar zal het verhaal van de Technische School in de hal zichtbaar gemaakt worden voor alle bezoekers van Tweebronnen.

Ging je tussen 1936 en 1984 naar de Technische School in de Rijschoolstraat? Heb je er gewerkt of heb je herinneringen aan de school? Heb je nog foto’s, documenten of ander materiaal? Dan ben je van harte welkom op de ontmoetingsdag voor oud-leerlingen en oud-personeel op zaterdag 3 juni 2023 om 14 uur.

Kan je er niet bij zijn op de ontmoetingsdag, maar wil je graag jouw verhaal of materiaal met ons delen? Neem contact op met Erfgoedcel Leuven via erfgoedcel@leuven.be of 016 27 22 84.

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Stad Leuven

www.leuven.be

Contact

Professor Van Overstraetenplein 1 3000 Leuven

016 27 22 44

iris.pierlet@leuven.be