Ook pleegouders ontvangen voortaan premie herbruikbare luiers of gratis huisvuilzakken

De stad Leuven geeft al enkele jaren een premie voor het gebruik van herbruikbare luiers of gratis huisvuilzakken (ter waarde van 90 euro) bij de geboorte of adoptie van een kind. Pleegouders konden hier tot nog toe geen beroep op doen, maar daar komt nu verandering in. "We vinden dit maar meer dan logisch", stelt schepen van afvalbeleid Thomas Van Oppens. "Pleegouders hebben hier evenzeer recht op." “En als eerste pleegzorggemeente van Vlaams-Brabant willen we op deze manier ook pleegouders  extra ondersteunen”, vult schepen van zorg en welzijn Bieke Verlinden aan.

"De stad kent een premie van 150 euro toe voor het gebruik van herbruikbare luiers of geeft gratis huisvuilzakken aan ouders bij de geboorte of adoptie van een kind. We stelden echter vast dat pleegouders hiervoor niet in aanmerking kwamen. Dat vonden we niet correct en daar brengen we nu dus verandering in. Pleegouders van kinderen jonger dan twee jaar kunnen nu ook de premie of gratis huisvuilzakken aanvragen", licht schepen Van Oppens toe. 

“Leuven is sinds februari 2018 Pleegzorgstad, wat betekent dat we ons als stad engageren om pleegzorg te stimuleren en pleegzorgouders te ondersteunen waar we kunnen”, legt schepen van zorg en welzijn Bieke Verlinden uit. “In Leuven zijn er ondertussen al meer dan 100 pleegzorggezinnen. Pleegouders zijn van onschatbare waarde én heel hard nodig. Daarom willen we ook als stad doen wat we kunnen om drempels voor pleegouders weg te werken”, aldus schepen Verlinden.

De voordelen van herbruikbare luiers
De stad moedigt kersverse ouders aan om te kiezen voor herbruikbare luiers. "Ze zijn beter voor het milieu dan wegwerpluiers, ook als je de energie van het wassen en het eventueel drogen meetelt", vertelt Van Oppens. Tijdens de hele luierperiode zorgen wegwerpluiers voor zo'n 1.000 kg afval per kind en het duurt 200 tot 500 jaar voor een wegwerpluier vergaat. Nochtans wordt hij maar enkele uren gedragen. Een herbruikbare luier kan echter tot tweehonderd keer worden gebruikt, kan daarna worden doorgegeven aan andere kinderen en doet er maar zes maanden over om afgebroken te worden. Dat is een opmerkelijk verschil. De productie, het gebruik en de afvalverwerking van herbruikbare luiers stoot ook minder CO2 uit dan bij wegwerpluiers het geval is. Herbruikbare luiers zijn bovendien goedkoper en beter voor de huid. Kinderen die herbruikbare luiers dragen, lijken ook sneller zindelijk te worden. 

Om de premie aan te vragen, bezorgen pleegouders met kinderen jonger dan twee jaar hiervoor een bewijs van pleegzorg, samen met een aankoopbewijs voor herbruikbare luiers en accessoires voor minstens 200 euro, aan de dienst financiën en belastingen (Stadskantoor, Professor Van Overstraetenplein 1, 3000 Leuven). Pleegouders die kiezen voor de gratis huisvuilzakken, kunnen hiervoor terecht in het stadskantoor. Op vertoon van het bewijs van pleegzorg kunnen ze eenmalig vier rollen grote zakken of acht rollen kleine huisvuilzakken afhalen.

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Stad Leuven

www.leuven.be

Contact

Professor Van Overstraetenplein 1 3000 Leuven

016 27 22 44

[email protected]