Delen:

Op Knuffeltocht door Leuven

Eerste Leuvense stadskinderboek wordt nu ook wandeltocht voor het hele gezin

Vanaf de paasvakantie kunnen gezinnen uit Leuven en daarbuiten op Knuffeltocht door de stad. PIEP Cultuurprikkels voor de allerkleinsten en Visit Leuven bundelden twee korte, kindvriendelijke routes in één speelse wandelgids. De initiatiefnemers vonden inspiratie in Leuvens eerste stadskinderboek ‘Knuffel gezocht, een speurtocht door Leuven’. De Knuffeltochten leiden families met kinderwagens, loopfietsjes en flinke stappers langs Leuvens leukste speelplekjes.

De stad als speelplek
Het Leuvense aanbod voor jonge gezinnen heeft er twee Knuffeltochten bij. Dat zijn twee korte, kindvriendelijke stadswandelingen gebundeld in één speelse wandelgids. Initiatiefnemers PIEP Cultuurprikkels voor de allerkleinsten – een stadsproject dat élk kind van bij het begin wil laten proeven van cultuur - en Visit Leuven haalden hun inspiratie uit ‘Knuffel gezocht, een speurtocht door Leuven’ (Kim Crabeels en Jelle Van den Heede, Lannoo), Leuvens eerste stadskinderboek dat in 2019 gelanceerd werd ter gelegenheid van Boekstart-dag. Wie dat boek kent, herkent ook de hand van illustratrice Jelle Van den Heede in de nieuwe wandelgids. Daarin toont Knuffel kinderen ‘en hun grote mensen’ zijn favoriete speelplekjes in de stad. De focus ligt daarbij op samen spelen, rusten en genieten. Maar er is ook goed nieuws voor curieuzeneuzen die graag meer willen weten over de bezienswaardigheden onderweg: een QR-code op de kaft leidt naar een webpagina vol leuke weetjes op kindermaat.

“Wandelen is de perfecte ontspanning”, vertelt schepen van cultuur en toerisme Denise Vandevoort. “Al vinden kinderen wandelen soms saai. Dankzij ‘Knuffel gezocht’ wordt een staptocht ook voor de allerkleinsten een fijn avontuur. Leuke routes op basis van ons prachtige stadskinderboek. Een aanrader, zowel voor toeristen als voor geboren en getogen Leuvenaars. Kinderen worden zo de ideale stadsgids voor hun vriendjes!”

Niets moet, alles mag
De eerste tocht vertrekt op het Victor Broosplein, de tweede op de Grote Markt. Gezinnen kiezen zelf of ze beide wandelingen los van elkaar, dan wel als één lange(re) tocht ondernemen. Begin- en eindpunt zijn steeds flexibel. Onderweg is er veel oog voor ‘babyspots’: knuffelicoontjes geven aan waar je je kindje in alle rust kan voeden of verschonen, of waar je gratis een buggy kan lenen bij één van de Buggypunten van de stad Leuven. Met Noordoever krijgt de stad er speciaal voor de gelegenheid nog een extra Buggypunt bij. Ook handig: de organisatoren gaven de routes in op Google Maps. Verloren lopen is dus geen optie.

“Met het eerste Leuvense stadskinderboek, 'Knuffel gezocht', wilden we ouders van bij het begin eigenlijk ook inspireren om samen met hun kinderen op verkenning te gaan naar de typisch Leuvense plekjes in het boek”, zegt Bieke Verlinden, schepen van zorg en welzijn. “Zo kunnen ook de allerkleinste Leuvenaars op een speelse manier onze mooie stad ontdekken. De fijne voorleesmomenten tussen ouder en kind krijgen zo een nieuwe dimensie, en de avonturen van Knuffel worden werkelijkheid ín Leuven.”

Elk in zijn eigen bubbel
Het liefste hadden de initiatiefnemers de nieuwe Knuffeltochten met een knallend startfeest gelanceerd. Helaas is het daarvoor nog te vroeg. Maar uitstel is geen afstel en dat startfeest komt er sowieso, zodra het weer veilig kan en mag. Tot die tijd kan elk gezin alvast in zijn eigen veilige bubbel op Knuffeltocht door Leuven.

De wandelgids met daarin beide tochten en tal van speelideeën is te koop voor 2 euro aan het onthaal van Visit Leuven (Naamsestraat 3) en het onthaal van M Leuven. De gids is ook gratis beschikbaar als pdf via www.visitleuven.be/knuffelgezocht. Er is ook aan een vertaling naar het Engels gedacht.

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Stad Leuven

In de perslijst vind je een overzicht van de regionale perscorrespondenten van de stad Leuven.

www.leuven.be

Contact

Professor Van Overstraetenplein 1 3000 Leuven

016 27 22 44

[email protected]