Delen:

Open Monumentendag 2021 is Iedereen-welkom-dag

Op zondag 12 september kan je in heel Vlaanderen weer deelnemen aan Open Monumentendag. Ons programma sluit aan bij het Europese thema ‘Inclusief erfgoed’. Dat wil zeggen dat er echt voor iédereen wat te beleven valt, ongeacht ras, religie, leeftijd, inkomen, beperking …  We gaan bovendien voor een andere aanpak, met 16 gebouwen en maar liefst 12 wandel- en fietstochten die zich aan dit thema verbinden. En wie weet verbreek je zelfs een wereldrecord!

Na een coronaveilige ‘Gesloten Monumentendag’ in 2020 zet Stad Leuven dit jaar de deuren wagenwijd open voor iédereen. Met rolstoelvriendelijke rondleidingen, gebarentolken, een kijkje bij andere culturen en het ervaren van ons erfgoed met al je zintuigen …

Inclusief erfgoed
Verschillende Europese landen werken in 2021 activiteiten en evenementen uit rond het thema ‘inclusief erfgoed’. Als inclusieve en zorgzame onroerenderfgoedgemeente schaart Leuven zich volledig achter dit initiatief. “Meer nog, wij willen hierin een voortrekker zijn en hebben extra hard ingezet op een Open Monumentendag waaraan letterlijk iédereen kan deelnemen”, aldus schepen van onroerend erfgoed Carl Devlies. “Deze editie verbindt vlotjes verschillende prioritaire thema’s uit onze bestuursnota. Zo komt Leuven duidelijk uit de verf als zorgzame stad, een warme plek waar iedereen zich thuis voelt, een aantrekkelijke stad met voor iedereen wat wils, met een toegankelijke culturele infrastructuur. Ook betrekken we onze erfgoedgemeenschappen in de breedste zin van het woord en zetten hen graag eens in de kijker, door krachtig in te zetten op diversiteit en inclusie.”

Andere aanpak
Voor de samenstelling van het programma ging de stad dit jaar dan ook voor een andere aanpak en werkten de diensten onroerend erfgoed en diversiteit en gelijke kansen nauw samen. In de eerste plaats zochten ze naar locaties waar de thema’s diversiteit en inclusie geduid kunnen worden vanuit hun historisch kader. Zo worden op het Groot Begijnhof en in het Leercentrum Agora erfgoed en gender in the picture gezet en vinden er wandelingen plaats over sporen van kolonisatie in Leuven. Bezoekers van de Tweebronnenbibliotheek en het stadhuis ontdekken er hoe het stadspatrimonium toegankelijker gemaakt wordt. Bovendien ben je meer dan welkom in twee Leuvense moskeeën. Tot slot kan wie zich geroepen voelt, die dag ook mee proberen om een wereldrecord te breken: om ter meeste nationaliteiten op een spinningfiets, afspraak in de Velodroom!

Toegankelijk infopunt op het Rector De Somerplein
“We willen dat het voor iedereen mogelijk is om op zondag 12 september een Leuvense erfgoedplek te bezoeken. Daarom hebben we een zo toegankelijk mogelijk programma uitgewerkt”, vult schepen Lies Corneillie – bevoegd voor gelijke kansen – aan. “We doen beroep op gespecialiseerde gidsen voor onder meer anderstaligen en slechtzienden en op tolken Vlaamse Gebarentaal, we zorgen voor een gevarieerd aanbod voor rolstoelgebruikers en we hebben ervoor gezorgd dat het hele gezin aan op maat gemaakte activiteiten kan deelnemen. Ook kan je de hele dag terecht bij een speciaal opgericht toegankelijk infopunt in de kiosk op het Rector De Somerplein met al je vragen rond toegankelijkheid en eventuele bijkomende ondersteuning.” Alle praktische info, contactgegevens, informatie over toegankelijkheid en inschrijvingen kan je terugvinden op de website www.leuven.be/openmonumentendag

Stem op Hotel d’Udekem d’Acoz
Een heel bijzondere locatie om te ontdekken, is het Hotel d’Udekem d’Acoz. Dit prachtig gerestaureerde herenhuis – sinds 1890 onderdeel van het Sint-Pieterscollege – is genomineerd voor de Vlaamse Onroerenderfgoedprijs 2021. Het pand werd in de loop van de zestiende eeuw gebouwd en bewoond door adellijke families. Het dankt zijn naam aan Gérard François Xavier d’Udekem d’Acoz – ja hoor, de betovergrootvader van Koningin Mathilde – die hier verbleef van 1851 tot 1884.

In 2006 onderzocht de directie van het Sint-Pieterscollege een mogelijke restauratie, maar het duurde nog meer dan een decennium vooraleer de historische rococotrap een mooie oude dag kreeg. Dankzij een nieuwbouwvolume dat vanaf nu de grootste passage opvangt, is dit vandaag een gebouw waarvan de opdeling en functionaliteit heel duidelijk is voor de gebruikers, met respect voor het verleden en het oog op de toekomst. Het publiek kan op de site van de onroerend erfgoedprijs nog tot en met Open Monumentendag stemmen voor dit gebouw: breng dus zeker een bezoek en laat je overtuigen!

Meer info
Voor de meeste rondleidingen en activiteiten zijn inschrijvingen verplicht, maar er zijn ook plaatsen waar je doorheen de dag nog zonder inschrijving terecht kan of rondleidingen die je in je eigen bubbel kan volgen dankzij de Erfgoedapp en KU Leuven Walking Tours. Vanaf eind augustus kun je de gratis brochure afhalen, onder meer in het stadskantoor, aan de balie van Visit Leuven (Naamsestraat 3), of in de bibliotheek Tweebronnen (Rijschoolstraat 4).

informatie OMD 2021https://www.leuven.be/openmonumentendagStem op Hotel d’Udekem d’Acozhttps://www.onroerenderfgoedprijs.be/de-publieksprijs-2021

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Stad Leuven

In de perslijst vind je een overzicht van de regionale perscorrespondenten van de stad Leuven.

www.leuven.be

Contact

Professor Van Overstraetenplein 1 3000 Leuven

016 27 22 44

[email protected]