Nieuwe demowoning ‘Energievriendelijke & gezonde (t)huis’ in Leuven

Wist je dat de lucht in huis vaak vuiler is dan buiten? Maar ook dat 60% van het huishoudelijk energieverbruik naar verwarming gaat? Wie energiebewust én gezond wil wonen, kan een bezoek brengen aan de demowoning ‘Energievriendelijke en gezonde (t)huis’ in de Vesaliusstraat 14 in Leuven. De stad en OCMW Leuven konden deze samen met Logo Oost-Brabant en IGO en dankzij de steun van de provincie Vlaams-Brabant, inrichten.

In de demowoning ontdekken bezoekers samen met een gids wat ze zelf kunnen doen om van hun huis een energievriendelijke en gezonde thuis te maken. Ze krijgen tips over verlichting, isolatie, ventilatie en verluchting, verwarming en CO-gevaar, vocht en schimmel en het energiegebruik van huishoudtoestellen. Zo leren de bezoekers hoe ze hun energieverbruik en -factuur kunnen verlagen en tegelijkertijd de luchtkwaliteit in huis kunnen verbeteren. Op die manier dragen ook de huishoudens een steentje bij in de vermindering van de CO2-uitstoot.

“De stad Leuven heeft de ambitie om te evolueren naar een klimaatneutrale stad tegen 2030”, zegt Bieke Verlinden, schepen van gezondheid. “De woningen in onze stad zijn verantwoordelijk voor 32% van de CO2-uitstoot in Leuven. Het is dus belangrijk dat ook gezinnen gesensibiliseerd worden over hoe ze zelf een steentje kunnen bijdragen aan de klimaatambitie van de stad Leuven en de provincie Vlaams-Brabant.” Herwig Beckers, Leuvens OCMW-voorzitter gaat verder: “De woning beter isoleren is hierbij een must, maar tegelijk moet er ook voldoende geventileerd en verlucht worden om vocht- en schimmelproblemen te vermijden en een gezonde binnenlucht te creëren. Vandaar dat we ook onze hulpverleners informeren om attent te zijn op het binnenmilieu van woningen van cliënten.”

“Voor de inrichting van deze en 9 andere demowoningen kregen Logo Oost-Brabant en IGO een subsidie van de provincie Vlaams-Brabant van 61.257 euro. Het project draagt immers bij aan de ambitie van de provincie om tegen 2040 klimaatneutraal te worden”, zegt Tie Roefs, gedeputeerde voor milieu en duurzaamheid.   

Praktisch
De demowoning ‘Energievriendelijke en gezonde (t)huis’ in de Andreas Vesaliusstraat 14 kan gratis bezocht worden van 4 mei tot en met 28 juni 2017. Geïnteresseerden kunnen langsgaan tijdens één van de vrije inloopmomenten op:

  • zondag 7 mei van 14 uur tot 16 uur
  • dinsdag 9 mei van 19 uur tot 21 uur
  • donderdag 11 mei van 19 uur tot 21 uur

Groepen maken best een afspraak voor een geleid bezoek bij Karin Kuipers (projectmedewerker milieu en wonen IGO) op tel. 016 29 85 57 of Karin.kuipers@igo.be.

Dit project is een initiatief van Logo Oost-Brabant en IGO, met medewerking van de stad Leuven, het OCMW Leuven, Dijledal, CAW Oost-Brabant, De Kringwinkel Hageland en met ondersteuning van de provincie Vlaams-Brabant en het Provinciaal Steunpunt Duurzaam Bouwen

 

Contacteer ons
Bieke Verlinden schepen van sociale zaken, werk en studentenzaken
Tie Roefs gedeputeerde voor milieu en duurzaamheid
Heidi Du Laing adviseur gezondheidsbeleid
Annick Hirschböck Logo Oost-Brabant
Bieke Verlinden schepen van sociale zaken, werk en studentenzaken
Tie Roefs gedeputeerde voor milieu en duurzaamheid
Heidi Du Laing adviseur gezondheidsbeleid
Annick Hirschböck Logo Oost-Brabant
Over Stad LeuvenIn de perslijst vind je een overzicht van de regionale perscorrespondenten van de stad Leuven.

Stad Leuven
Professor Van Overstraetenplein 1
3000 Leuven