Opnieuw topeditie van Open Monumentendag in Leuven
De Leuvense Open Monumentendag was ook dit jaar weer een echte voltreffer. Maar liefst 10.000 bezoekers genoten van de opengestelde monumenten, fietstocht en wandelingen – alles was volzet! “Dit jaar focusten we op de band van de Abdij van Park en de stad,” zegt schepen van onroerend erfgoed Carl Devlies. “Samen met de aftrap van het jubileumjaar ‘10 jaar restaureren en innoveren in Abdij van Park’ vormden de activiteiten op en rond de abdijsite een schot in de roos. Gebouwen die eenmalig hun deuren opengooiden, zoals huisbrouwerij De Engel, de pastorie van Heverlee, het Pauscollege en Huis Eygen Heerd trokken grote drommen bezoekers.”
Het nationale thema duurzaamheid in de breedste zin van het woord sloeg duidelijk aan. Deze Open Monumentendag bewees dat erfgoed en duurzaamheid wel degelijk hand in hand gaan. De Abdij van Park is immers een groene smeltkroes van duurzame speerpunten. Niet alleen religie en cultuur, maar ook renovatie, herbestemming en ruimte voor circulair ondernemen komen hier samen. Én de abdij koestert al eeuwenlang een duurzame band met de stad. Hoe de norbertijnen ook buiten de abdij hun stempel op Leuven drukten, kon je aan den lijven ondervinden in de – uiteraard duurzaam – gerestaureerde ruimtes en tijdens thematische rondleidingen.
Nieuwsgierige blikken aan de abdijsite
De bezoekers van de Abdij van Park konden met eigen ogen vaststellen hoezeer de norbertijnen met hun omgeving vervlochten waren. De paters beheerden maar liefst zestien parochies. In één van hen, in de Jules Vandenbemptlaan 2 in Heverlee, gooide de pastoor eenmalig de deuren van zijn pastorie en prachtige tuin open. Een groot succes.
Ook in de tiendenschuur op de abdijsite zelf kregen bezoekers een beter zicht op de betrokkenheid van de paters bij het gehucht Vinkenbos, gelegen aan de Geldenaaksebaan. Daar werden archeologische opgravingen onthuld die gevonden werden op het perceel van het cohousingproject De Sijs. Maar ook andere getuigen van het verleden van Vinkenbos werden onthuld voor het grote publiek. Speciaal voor deze gelegenheid stelden de huidige privéeigenaars de voormalige herberg, paardenstallen, huisbrouwerij De Engel en hoevegebouwen aan de ingang van de abdij naast de Molenbeek open. Maar liefst 225 bezoekers grepen deze unieke gelegenheid om een blik achter de statige gevel van de abdij te werpen.
Pauscollege en Eygen Heerd druk bezocht
Tijdens de Open Monumentendag werd ook de nadrukkelijke aanwezigheid van de norbertijnen in de stad meer dan duidelijk. Ze waren betrokken bij de ontstaansgeschiedenis van de universiteit en het College van Premonstreit in de Naamsestraat, waar ze hun priesters opleidden. Hun verzet tegen een nieuwe priesteropleiding in het Pauscollege leidde uiteindelijk tot de afschaffing van de abdij. Die bewogen geschiedenis werd gretig bijgewoond tijdens een gegidste rondleiding in het Pauscollege. Meer dan 230 bezoekers wierpen er een blik op de ingrijpende restauratie van dit jongensverblijf.
De norbertijnen hadden ook een toevluchtsoord of refuge in de stad, huis Eygen Heerd in de Minderbroedersstraat 5. Zowat 120 bezoekers kregen gisteren een eenmalig gegidste rondleiding in dit boeiende stukje erfgoed.
Niet enkel de mooie bezoekerscijfers maar ook de vele blije gezichten en enthousiaste bezoekers tonen het aan: Open Monumentendag Leuven was alweer een topeditie!