Delen:

‘Our Startling Universe’: zes jonge kunstenaars gaan aan de slag met oerknal in exporuimte Tweebronnen

Vandaag 18 november gaat de expo ‘Our Startling Universe’ van start in exporuimte Tweebronnen. Deze groepstentoonstelling toont het beeldende werk van zes jonge, Leuvense kunstenaars en maakt deel uit van het expoparcours van KNAL!, het stadsfestival van de big bang. De expo is het eerste grote succes van een gloednieuw traject dat inzet op de goede doorstroom van jonge, beeldende kunstenaars in Leuven.

Van donderdag 18 november tot zaterdag 18 december kan iedereen die wil zich laten begeesteren door de expo ‘Our Startling Universe’ in exporuimte Tweebronnen. De tentoonstelling toont het werk van fotografen Mateo Ancis, Myrte Dooms en Andrei Haesen en beeldende kunstenaars Tosca Gasparini, Justine Lambrechts en Jan Van Eijgen. Zij lieten zich – in het kader van KNAL! - op hun eigen manier inspireren door het thema de big bang.

Zo toont Mateo zijn eindwerk ‘Ghiacciaio di Planpincieux’, een intense filmprojectie, en Myrte een reeks analoge foto’s van de wereld en het heelal. Andrei werkte dan weer een reeks inkografiewerken uit. Tosca vult de expo aan met een installatie waarvoor ze zich liet inspireren door de hemellichamen en al hun variëteiten. Justine ging voor de eerste keer aan de slag met klei. Het gemaakte sculptuur verwerkte ze vervolgens in haar schilderwerken. Jan tenslotte stelt ‘Schim’ voor, een installatie waarin hij het universum van de schimmels toont aan de bezoekers.   

“De werken die deze zes jonge kunstenaars met ‘Our Startling Universe’ tentoonstellen zijn eigenzinnig en experimenteel. Het is een verzameling die perfect past binnen het expoparcours KNAL!FRINGE en dus ook het grote stadsfestival waarmee we de komende weken in Leuven de oerknal vieren”, aldus schepen van cultuur Denise Vandevoort. “Een baanbrekende theorie met Leuvense roots die zelfs na 90 jaar nog steeds wetenschappers én kunstenaars beroert. En net zoals die geniale vondst van Georges Lemaître is ook het resultaat van deze zes kunstzinnige talenten werkelijk verbluffend.”

Ook schepen van jeugd Dirk Vansina is lovend over het resultaat en het traject dat aan de basis ligt van de expo. Voor het eerst bundelen de stad Leuven, Expo Leuven en Cas-Co de krachten om jonge kunstenaars te laten doorstromen naar de culturele spelers in Leuven. Vorige zomer mochten tien jonge kunstenaars deelnemen aan ’zomerresidentie’, een project binnen MIJNLEUVEN, de jongerenwerking van de stad, dat inzet op mentale en fysieke ruimte voor jong, artistiek geweld. Zes van hen werden vervolgens geselecteerd om het traject van KNAL! te volgen. Cas-Co en Expo Leuven ondersteunden hen inhoudelijk om van concept naar concrete uitwerking te gaan. “We vinden het als stad belangrijk dat jongeren alle kansen krijgen om zichzelf te ontplooien. We hebben in Leuven een rijk aanbod aan culturele huizen, maar jammer genoeg blijkt de doorstroom vanuit de jeugddienst niet altijd eenvoudig. Daarom zijn we erg blij met dit traject en dus de mooie samenwerking tussen stad Leuven, Cas-Co en Expo Leuven. Het zorgde ervoor dat reeds zes jonge, beeldende kunstenaars een concrete kans kregen en heeft de ambitie om de culturele wegen in de toekomst nog meer te plaveien voor jonge kunstenaars met ambitie”, aldus schepen Dirk Vansina.

Benieuwd naar de expo ‘Our Startling Universe’?
Je kan de expo bezichtigen van 18 november tot en met 18 december in exporuimte Tweebronnen (Rijschoolstraat 4,  Leuven), op donderdag van 13 tot 20 uur, op vrijdag van 13 tot 18 uur en op zaterdag van 13 tot 17 uur.

Interesse in het FRINGE-programma?
Op donderdag 18 november start KNAL! FRINGE om 18 uur met een goedgevulde kick-off. Expo’s, lezingen en performances geven je een voorsmaakje van de hele programmatie. Het parcours eindigt in Expo Leuven met een drankje voor de bezoekers. Let wel, voor de kick-off heb je een Covid Safe Ticket, identiteitsbewijs en mondmasker nodig.

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Stad Leuven

In de perslijst vind je een overzicht van de regionale perscorrespondenten van de stad Leuven.

www.leuven.be

Contact

Professor Van Overstraetenplein 1 3000 Leuven

016 27 22 44

[email protected]