PARK: folkmuziek in Abdij van Park op zondag 7 juli

Op zondag 7 juli organiseren Abdij van Park en stad Leuven de tweede editie van PARK, het nieuwe festival in Abdij van Park. Bezoekers kunnen er kennis maken met muziek uit de hele wereld. Het festival bouwt verder op de succesvolle eerste editie met een programma dat bestaat uit zachte luistermuziek, opgewekte feestelijke muziek en unieke creaties geïnspireerd op de parkabdij. Op twee podia staan nationale en internationale folkartiesten zoals Airboxes (BE), Tom Theuns & Aurelie Dorzée (BE), Bao Sissoko (SEN), WÖR feat. KONGERO (BE-ZW) en vele anderen. Het festival start met een concert van vredesbeiaardier Luc Rombouts met liederen van Wannes van de Velde. PARK vindt plaats in het kader van de Vlaamse Feestdag.

PARK: feest voor oor en oog
Met PARK willen Abdij van Park en stad Leuven ​ een grote diversiteit aan sferen tot bij het publiek brengen; van zachte luistermuziek, verhalende liederen tot opgewekte feestelijke muziek. Verschillende podia presenteren topartiesten in het prachtige groene kader van Abdij van Park.

“Leuven heeft er met PARK een bijzonder boeiend muziekfestival bij. De keuze voor folk- en wereldmuziek is weloverwogen, niet alleen is het een levendige en talentvolle muziekscene, het genre past ook perfect in de bijzondere erfgoedplek Abdij van Park. Het programma is opnieuw een feest voor oor en oog. Het festival is de plaats waar ontmoeting, gezelligheid, ontdekking en verwondering hand in hand gaan, waar muziek geworteld in traditie hedendaags en vernieuwend klinkt. Én, mooi om mee te geven, het festival heeft nog steeds gratis toegang. Kortom, een vroeg zomers geschenk", aldus schepen Dirk Vansina.

Folk: een traditie in vernieuwing
Binnen de Europese folkmuziek is er een enorme tendens om op een eigentijdse en vernieuwende wijze muziek te maken. We kunnen spreken van ‘vernieuwing in traditie’. Dat het festival doorgaat in Abdij van Park is dan ook geen toeval. De kracht van het festival ligt in de symbiose tussen het muziekgenre en de abdijsite, een bijzondere microkosmos waar cultuur, natuur en geschiedenis met elkaar vervlechten. Traditie in vernieuwing en vernieuwing in traditie is de blijvende missie voor deze abdijsite en voor dit genre.

Unieke muziekcreaties: de abdij als inspiratie
Tijdens PARK brengen vier groepen unieke muziekcreaties. Zij kregen de opdracht om op voorhand in de site te verblijven en er nieuwe muziek te creëren. “PARK festival bouwt mee aan de vernieuwende klankleur van Abdij van Park. Met het klankkunstwerk Silentii weerklinken de eeuwenoude gezangen van de paters, de klokken en de vredesbeiaard zorgen dan weer voor een dagdagelijkse muzikale ritmiek. Voor PARK nodigt Abdij van Park een aantal top artiesten uit om muziek te creëren waarbij de abdij, the spirit of the place hun inspiratiebron zijn. Airboxes (BE), Stijn Kuppens & Myrddin de Cauter (BE), Tom Theuns & Aurélie Dorzée (BE) en Renelius Ensemble (BE) komen de abdij ontdekken, ademen de sfeer, en komen er musiceren. Zij presenteren hun creatie op PARK. Muziekcreaties die meteen ook muzikale stapstenen voor een ‘Soundtrack of The Abbey’ vormen”, aldus Schepen van cultuur Bert Cornillie.

Akoestische concerten in Kerk en aan Aedicula
In de kerk en aan het stiltekunstwerk Aedicula kan je genieten van een avontuurlijk muzikaal programma. Zo is er de intrigerende samenwerking tussen accordeonist en Leuvenaar Tuur Florizoone of het gelauwerde duo Tom Theuns & Aurélie Dorzée (BE) die in dialoog treden met de akoestiek van de abdijkerk. Andere muzikanten als Solia (BE), het akoestische duo Esi Nri (BE) en de Senegalese kora speler Bao Sissoko spelen akoestische niet versterkte concertjes in dialoog met de natuur en het stiltekunstwerk Aedicula van kunstenaar Renato Nicolodi.

Gevarieerd programma
Het programma is divers en smaakvol. Het grote podium op het Neerhof biedt concerten van GFVP (BE), rJaqâmaz (IQ-BE), HALVA (BE-RO-DU) & WÖR feat. KONGERO (BE-ZW). Op het gezellige kleine podium aan de conventstuin met zicht op de parkvijvers spelen Airboxes (BE), Stijn Kuppens &

Myrddin de Cauter (BE), Peixe e Limão (BE-IT) & het Roma gezelschap Renelius Ensemble (BE)

PARK start overigens met een beiaard special. Beiaardier Luc Rombouts bespeelt de vredesbeiaard met een speciaal programma van liederen van folk icoon Wannes Van de Velde.

 

Lekker PARK & MUSEUMBEZOEK aan de helft van de prijs!
Park Festival serveert heel wat lekkers, van pizza op houtvuur tot smakelijke vegan hap en falafels. Er is een gevarieerd drankaanbod aangevuld met het lokaal gebrouwen bier van Braxatorium Parcencis.

En meer! Speciaal tijdens PARK FESTIVAL kan je het prachtige klooster, haar fenomenale glasramen en stucco plafonds en de intrigerende PARCUM expo ​ ‘Aan Tafel’ bezoeken. Een ticket kost die dag slechts 6 euro.

Praktisch
PARK vindt plaats op zondag 7 juli van 12 tot 22 uur in en om Abdij van Park. ​
PARK Festival is gratis. Een bezoek aan het museum kost die dag 6 euro. ​

Abdij van Park ligt aan de rand van Leuven, in vogelvlucht op 2 km van het stadhuis en midden in het groen. Je bereikt de abdij makkelijk met de fiets het openbaar vervoer of te voet. Er zijn ruime fietsenstallingen ter beschikking. Ben je met de wagen, parkeer dan aan de Philipssite, op wandelafstand van de Abdij van Park. Vanuit de parking volg je de pijlen ‘Abdij van Park’.

 

 

Website preview
PARK, festival in Abdij van Park
PARK is een stadsfestival waar bezoekers kennis kunnen maken met muziek uit de hele wereld. Het programma bestaat uit zachte luistermuziek, opgewekte feestelijke muziek en unieke creaties geïnspireerd op Abdij van Park.
Stad Leuven

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Stad Leuven

www.leuven.be

Contact

Professor Van Overstraetenplein 1 3000 Leuven

016 27 22 44

iris.pierlet@leuven.be