Boomspiegels in recyclagekurk

De stad Leuven stapt in in een project om de boomspiegels, dat is de ruimte rond de bomen, te bedekken met kurk. De nieuwe bekleding is bedoeld om op een duurzame manier onkruid tegen te gaan. Het gaat om een proefproject. Als de boomplaten voldoende water doorlaten en slijtvast blijken, wordt het initiatief de komende jaren uitgebreid. 

Sinds enkele jaren gebruikt de Leuvense groendienst geen onkruidverdelgers meer. Om onkruid rond bomen tegen te gaan, start nu een proefproject met kurken boomplaten. “Dat is een duurzame manier om onkruid te weren en het oogt bovendien natuurlijk en proper”, zeggen schepenen Myriam Fannes en Mohamed Ridouani.

Inwoners van Leuven kunnen bovendien hun steentje bijdragen. Er zijn verschillende inzamelpunten in scholen, buurthuizen, Spit, containterparken of stadsgebouwen, waar inwoners terecht kunnen met hun kurkafval. Die kurk wordt dan gerecycleerd tot boomplaat. De lijst met de inzamelpunten kan je vinden op: http://www.recycork.be/nl/kurkinzameling

De Pionier-K, een project van De Vlaspit (RecyCork), Igo-Leuven en Sirris, ontwikkelt de boomspiegels. Ze worden geplaatst door De Vlaspit, IGO-Leuven en de Leuvense groendienst. Het project wordt mede gefinancierd door de Provincie Vlaams-Brabant. Vandaag, 7 november,  werd er een boomspiegel in recylagekurk onthuld aan de ‘Vredeseik’ op het Margarethaplein. De komende weken worden de boomspiegels  in de Vuurkruisenlaan, de Van Monsstraat, de Diestsestraat, het Mgr. Ladeuzeplein, de Tiensevest, de Schapenstraat, de Bergstraat en de Zoutstraat met kurk bedekt.

 

Contacteer ons
Hilde Van Rillaer deskundige duurzaamheid
Johan Thury directeur De Vlaspit
Marc Florquin gedeputeerde Provincie Vlaams-Brabant
Mohamed Ridouani schepen van leefmilieu
Myriam Fannes schepen van openbaar groen
Hilde Van Rillaer deskundige duurzaamheid
Johan Thury directeur De Vlaspit
Marc Florquin gedeputeerde Provincie Vlaams-Brabant
Mohamed Ridouani schepen van leefmilieu
Myriam Fannes schepen van openbaar groen
Over Stad LeuvenIn de perslijst vind je een overzicht van de regionale perscorrespondenten van de stad Leuven.

Stad Leuven
Professor Van Overstraetenplein 1
3000 Leuven