Platform ‘Leuven Leert’ verbindt vragen en initiatieven rond leren op afstand

Studenten die online lessen maken waar leerkrachten mee aan de slag kunnen, vrijwilligers die willen skypen met anderstalige leerlingen om hun Nederlands te oefenen, experts die tips geven aan ouders die hun weg zoeken in de combinatie werk, thuis- en schoolwerk, leerkrachten die zoeken naar inspiratie om leren op afstand aan te bieden … Met de lancering van het platform ‘Leuven Leert’ wil stad Leuven met Samen Onderwijs Maken (SOM), een netwerk van Leuvense onderwijsmakers, vragen en aanbod met elkaar verbinden in tijden waarin leren online en thuis gebeurt.

Sinds de lessen op school zijn opgeschort, ontstaan overal platformen en initiatieven om leren op afstand te organiseren. “De voorbije dagen zag ik al prachtige initiatieven en veel enthousiasme in het Leuvense onderwijsveld. Er is heel veel creativiteit en solidariteit. Leerlingen zoeken hun weg om de schooltaken af te werken. Ouders vragen naar tips om een goed evenwicht te vinden tussen het leren en leven van hun kinderen. Studenten in de lerarenopleiding en onderwijsexperten bieden zich spontaan aan om te ondersteunen”, zegt schepen van onderwijs, Lalynn Wadera.

Leerkrachten, leerlingen en ouders zoeken hoe ze kunnen leren vanop afstand. Een aantal vindt gemakkelijk zijn weg, voor anderen is dat moeilijker. Leuvenaars, studenten en onderwijsexperts bieden hun hulp aan. Om alle vragen met het aanbod te matchen lanceren de stad Leuven en SOM het onderwijsplatform ‘Leuven Leert’, naar analogie met Leuven Helpt. “In Leuven werken alle onderwijspartners via SOM nauw samen. Dat maakt dat wel elkaar in deze tijden gemakkelijk vinden en snel kunnen schakelen”, zegt coördinator van SOM Lore Baeyens.

Iedereen mee
De mogelijkheden van de digitale technologie reiken heel ver, dat is de voorbije week gebleken. Met Leuven Leert zorgen de stad en SOM ervoor dat die mogelijkheden behapbaar zijn voor elke leerkracht, elk kind, elke jongere en elke ouder. “Dit gaat zo snel dat we er nu voor moeten zorgen dat iedereen mee is, dat de kloof tussen kinderen niet te groot wordt”, zegt Lalynn Wadera. Digitaal en zelfstandig leren is niet voor iedereen evident. Dat kan zijn omdat er thuis geen computer is of geen plaats waar kinderen rustig kunnen zitten, de ouders de taal onvoldoende beheersen om de kinderen te ondersteunen of de combinatie met werk moeilijk vinden. Het online platform ‘Leuven Leert’ bouwt de brug naar de juiste experten en vrijwilligers. Onder meer UCLL, KU Leuven, de scholengemeenschappen, SLAC en Eureka sprongen al mee op de kar.

Vanaf maandag 23 maart is het platform online te vinden via leuven.be/leuvenleert. Als je een concrete vraag naar hulp hebt, kan je die stellen op het platform. Een vraag naar tips om online lessen op te zetten, inspiratie om structuur in het gezin aan te brengen, hulp bieden om kinderen bij taken te  begeleiden of gewoon even een twijfel uitdrukken, het kan allemaal. Het SOM-netwerk van experten zoekt zo snel mogelijk naar een antwoord.

Samen Onderwijs Maken is een netwerk van de stad Leuven, alle Leuvense basisscholen, HUIS 11, KSLeuven, Steinerschool De Zonnewijzer, De Wijnpers, Eureka, volwassenenonderwijs, SLAC, Eureka, hogere onderwijsinstellingen UCLL en KU Leuven, Lokaal Overleg Platform (LOP), CLB GO!, VCLB en Provincie Vlaams-Brabant. 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Stad Leuven

www.leuven.be

Neem contact op met

Professor Van Overstraetenplein 1 3000 Leuven

016 27 22 44

iris.pierlet@leuven.be