Poëtische weken in de Bib

Op donderdag 26 januari start de Poëzieweek in Vlaanderen en Nederland. De Bib Leuven organiseert in dat kader tijdens de volgende weken een aantal activiteiten waarbij gedichten centraal staan. Zo loopt er in de hoofdbib de cross-over expo ‘Met/zonder Leiband -Tekst ontmoet Beeld ontmoet Vorm’ van Joëlle Janssens, Herman Rohaert en Jo Klaps. In de Bib Leuven Kessel-Lo brengt Strings ’n Roses de muzikale avondvoorstelling ‘Zigzag’. Verder is er op 2 februari de prijsuitreiking van de haikuwedstrijd van de bib, er zijn themastands met poëtische leestips en tenslotte is er ook de lancering van de bloemlezing ​ ‘Ontboezemingen. De beste gedichten over borstkanker’, verzameld door Annemie Minten en René Smeets.

In de aanloop naar de Poëzieweek start op 19 januari in de Bib Leuven Tweebronnen de expo ‘Met/zonder Leiband-Tekst ontmoet Beeld ontmoet Vorm’ waarbij fotografe Joëlle Janssens, dichter-auteur Herman Rohaert en scenograaf-vormgever Jo Klaps een kunstige samenwerking aangaan. De grenzen van elke discipline worden verkend en overschreden tot er één sterk, complex en uniek geheel ontstaat van tekst en beeld. De expo is tot 11 februari de blikvanger in de fictieafdeling van de hoofdbib.

Haikuwedstrijd
Op 2 februari om 16.30 uur is er in de Bib Leuven Tweebronnen de prijsuitreiking van de haikuwedstrijd die liep van november 2022 tot begin januari 2023. “Maar liefst 345 inzendingen kwamen er binnen”, licht Bert Cornillie, schepen van cultuur, toe. “Het zijn de pennenvruchten van in totaal 131 deelnemers. Verrassend is dat die niet alleen uit het Leuvense maar ook uit Luik, Ninove, Tervuren, De Haan, Gent,… afkomstig zijn. We mogen dus zeker van een succes spreken. Ik ben erg nieuwsgierig naar wie er als winnaar uit de bus komt!”

Muzikale vertelling
Muzikale huiskamerpoëzie om van te genieten, daar zorgt het duo Strings ’n Roses voor, aka de Leuvense schrijfster Esmée Verlinden en gitarist Ivan Truyens. Zij brengen in de Bib Leuven Kessel-Lo op donderdagavond 2 februari om 19 uur hun ingetogen muzikale vertelling ‘Zigzag’ die gaat over vaders en dochters, krappe woonwijken en de onmetelijke kosmos. De toegang is gratis.

Ontboezemingen
Op zondag 29 januari om 16.30 uur presenteren 30CC vzw en Uitgeverij P voor Leuven Leest in het Wagehuys de bloemlezing 'Ontboezemingen. De beste gedichten over borstkanker', bijeengebracht door Annemie Minten, ervaringsdeskundige, en René Smeets, vertaler, bloemlezer en zelf ook dichter. Het boek bevat gedichten van borstkankerpatiënten zelf, maar ook van partners, vrienden, familieleden. Het gaat deels om al gepubliceerd werk, deels om ongepubliceerde gedichten en nieuwe vertalingen. Leuven Leest zal deze bundel mee verspreiden en in de Bib Leuven kan je het werk ook lenen.

Meer info over deze activiteiten vind je op leuven.bibliotheek.be en www.leuvenleest.be.

 

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Stad Leuven

www.leuven.be

Contact

Professor Van Overstraetenplein 1 3000 Leuven

016 27 22 44

[email protected]