Polarisatie als thema van actuafestival ‘Tussen de soep en de feiten’

Van 22 tot en met 24 maart vindt ‘Tussen de soep en de feiten’ plaats, een driedaags Leuvens festival met lezingen en workshops gelinkt aan de actualiteit. Onder de vlag “Ik zeg wat ik wil (?)!” legt het programma de focus op het thema polarisatie. Met lezingen van o.a. cartoonist Lectrr en filosofe Tinneke Beeckman onderzoekt ‘Tussen de soep en de feiten’ de reikwijdte van de vrije meningsuiting.

‘Tussen de soep en de feiten’ bestond tot voor kort uit een programma van maandelijkse actualiteitslezingen in de Bib Leuven Tweebronnen. Ze vonden plaats tijdens de middagpauze. Na meer dan vijf jaar werd het tijd om de format te herdenken.  ‘Tussen de soep en de feiten’ ontpopt zich dit jaar tot een meerdaags actuafestival met een uitgebreid programma. Het vindt plaats op verschillende locaties in de Leuvense binnenstad.

Communiceren zonder kwetsen
“Met de keuze voor het thema polarisatie zit het festival de actualiteit op de hielen”, vertelt Denise Vandevoort, schepen van cultuur, toerisme en evenementen. “Het thema wordt bovendien vanuit verschillende invalshoeken benaderd en op die manier vindt iedereen wel een insteek naar zijn smaak.“

In de Bib Leuven Tweebronnen komt cartoonist Lectrr vertellen over zijn ervaring met censuur en haatmail. Filosofe Tinneke Beeckman onderzoekt in haar lezing hoe je in deze tijden nog kan communiceren zonder kwetsen. Tijdens een workshop ‘Discu-dating’ ervaren deelnemers aan den lijve hoe en wanneer een verschil in mening emoties losmaakt. De documentaire ‘Future shocked’, tenslotte, die vertoond wordt in 30CC/Wagehuys, onderzoekt hoe maatschappelijke verandering werkt, waarom ons morele landschap vandaag zo sterk wijzigt en hoe we polarisatie kunnen tegengaan.

Een kom soep
Bij een bezoek aan de middagactiviteiten van het festival in de Bib Leuven Tweebronnen krijgt het publiek, trouw aan de opzet van ‘Tussen de soep en de feiten’, gratis een kom soep. Voor de activiteiten op dinsdag 22 en donderdagmiddag 24 maart is vooraf inschrijven niet verplicht. Wie de avondprogrammatie op woensdag 23 en donderdag 24 maart wil bijwonen, dient een ticket te kopen. 'Tussen de soep en de feiten' is een organisatie van een breed samenwerkingsverband tussen de Bib Leuven, 30CC, Avansa Oost-Brabant, KU Leuven Wetenschapscommunicatie, Davidsfonds Academie, Masereelfonds Leuven, Internationaal comité en De mens.nu.

Het volledig programma en alle info vind je op https://soepenfeiten.weebly.com/

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Stad Leuven

www.leuven.be

Contact

Professor Van Overstraetenplein 1 3000 Leuven

016 27 22 44

[email protected]