Politiewijkkantoor verhuist van Grote Markt naar stationsomgeving

 

Eind 2024 verhuist het wijkkantoor van Politie Leuven naar de stationsomgeving. De politie zal haar intrek nemen in het centrale rode gebouw boven de vroegere Lijnwinkel op het Martelarenplein, de drukste plaats van Leuven. De stad heeft daarvoor een overeenkomst getroffen met NMBS, eigenaar van de kantoren. De overeenkomst komt eind deze maand op de gemeenteraad.

Politie Leuven heeft haar hoofdcommissariaat, het zogenaamde Politiehuis, op de Philipssite. Daarnaast heeft de politie in de deelgemeenten verschillende wijkkantoren als uitvalsbasis. Voor Leuven ligt dat wijkkantoor naast het stadhuis op de Grote Markt.

Met de herbestemming en restauratie van het historische stadhuis tot een open monument voor Leuvenaars en bezoekers, bleek dat de locatie van het huidige politiekantoor de perfecte plek is voor een nieuw, toegankelijk onthaal voor het stadhuis. Bovendien waren de huidige kantoorruimtes te klein en erg verouderd.

Voor het wijkkantoor van de politie werd dus een nieuwe locatie gezocht, en gevonden. “We zijn bewust op zoek gegaan naar een locatie in de stationsomgeving. Het is immers de drukste plaats van Leuven, waar een zichtbare en laagdrempelige aanwezigheid van politie op haar plek is”, zegt burgemeester Ridouani.

De keuze is gevallen op de kantoorgebouwen van de NMBS, aan het Martelarenplein naast het station. “De medewerkers van de politie kunnen er terecht in een ruim en modern gebouw. Het politiekantoor zal er erg zichtbaar zijn. Zowel bezoekers als Leuvenaars zullen er snel hun weg naartoe vinden”, zegt burgemeester Ridouani.

“We trekken dan wel weg uit het vertrouwde commissariaat op de Grote Markt, maar dat wil niet zeggen dat we daardoor minder bereikbaar, aanspreekbaar en zichtbaar zullen zijn. Behalve de nieuwe locatie aan het station kan men ook 24/24 uur terecht in het politiehuis op de Philipssite en blijven we maximaal inzetten op patrouilles op voertuig, op de fiets en te voet op straat”, besluit Jean-Paul Mouchaers, korpschef politie Leuven.

Het wijkkantoor verhuist eind 2024 van de Grote Markt naar de kantoren op het Martelarenplein, waar eerst nog enkele inrichtings- en aanpassingswerken moeten gebeuren.

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Stad Leuven

www.leuven.be

Contact

Professor Van Overstraetenplein 1 3000 Leuven

016 27 22 44

[email protected]