Postuum ereburgerschap voor verzetstrijdster Hortense Daman

Het stadsbestuur van Leuven wil Hortense Daman, die als jonge vrouw uit Leuven tijdens de Tweede Wereldoorlog bij het verzet ging, postuum de titel van ereburger schenken. “Hortense Daman is voor Leuven een voorbeeld van heldhaftigheid, doorzettingsvermogen en onbaatzuchtigheid”, zegt burgemeester Mohamed Ridouani. “Ze vertegenwoordigt als geen ander het geloof in de toekomst en een betere wereld.” Het ereburgerschap voor Hortense Daman ligt vanavond ter stemming voor op de gemeenteraad.

Hortense Daman groeide op in de Pleinstraat, waar haar ouders een groentewinkel hadden. Ze was amper 14 jaar oud toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak en de Duitsers in mei 1940 Leuven bombardeerden. De wijk rond de Tiensepoort, waar Hortense met haar familie woonde, werd zwaar getroffen. Via haar broer François kwam Hortense bij het verzet terecht. Ze smokkelde berichten, wapens en springstof in de mand van haar fiets, waarmee ze boodschappen aan klanten rondbracht. Met haar jeugdige flair en onschuldige uitstraling kon ze zich uit hachelijke situaties redden en de geheime boodschappen en wapens bezorgen.

In 1944 werd ze samen met haar familie opgepakt door de Gestapo na verraad. Hortense en haar moeder werden opgesloten in het concentratiekamp van Ravensbrück, waar ze verschrikkelijke medische proeven onderging. Haar vader werd gedeporteerd naar Buchenwald. Hortense en haar ouders overleefden de gruwel. Na de oorlog trok Hortense met haar Engelse man naar Engeland, waar ze een dochter en een zoon kregen. Hortense Daman overleed op 18 december 2006 op 80-jarige leeftijd.

“Hortense Daman was amper 14 jaar oud toen de oorlog uitbrak en de bombardementen Leuven raakten”, zegt burgemeester Ridouani. “Ondanks haar jonge leeftijd, en de vreselijke gebeurtenissen waar ze getuige van was, besloot ze om zich aan te sluiten bij het verzet, op gevaar van eigen leven. De moed en het doorzettingsvermogen dat Hortense - en met haar zoveel andere verzetslieden - tijdens die oorlogsjaren onbaatzuchtig aan de dag heeft gelegd, mogen we nooit vergeten. Daarom willen we haar postuum het ereburgerschap van de stad toekennen. Het buurtcomité uit de Bierbeekstraat stelde het ereburgerschap voor, om Hortense Daman te eren en ervoor te zorgen dat haar verhaal nooit vergeten wordt.”

Muurschildering en straatnaam
In 2017 vernoemde de stad een nieuwe straat naar Hortense Daman: het Hortense Damanhof, aansluitend op de Bierbeekstraat. De buurtbewoners van Bierbeekstraat en de Pleinstraat leerden zo het verhaal van Hortense Daman en haar familie kennen en besloten om de herinnering levend te houden met een metershoge muurschildering van Hortense Daman – met haar fiets op de nabijgelegen Stadsbegraafplaats - in de Bierbeekstraat. Met de steun van het stadsproject Kom op voor je Wijk realiseerden de buurtbewoners naast de muurschildering ook een website en organiseren ze gegidste wandelingen langs belangrijke plaatsen uit het leven van Hortense Daman.

Uitreiking ereburgerschap
Op zondag 4 september organiseert het buurtcomité de boekvoorstelling van ‘Hortense Daman, meisje in het verzet’ van Mark Bles, een heruitgave van het oorspronkelijke boek uit 1990. Het boek vertelt het levensverhaal van Hortense Daman.

In aanwezigheid van de zoon en dochter van Hortense Daman, die speciaal voor de gelegenheid uit Engeland komen, zal burgemeester Ridouani zondag het ereburgerschap postuum uitreiken.

De pers is van harte welkom op zondag 4 september om 14 uur in café Pidgeon d’Or (Tiensesteenweg 2, 3001 Leuven) voor de uitreiking van het ereburgerschap en de boekvoorstelling. Nadien volgt een geleide wandeling in de buurt en een receptie aangeboden door de stad.

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Stad Leuven

www.leuven.be

Contact

Professor Van Overstraetenplein 1 3000 Leuven

016 27 22 44

[email protected]