Praten over corona dankzij kinderboek De Vier Ussen

Het knotsgekke kinderboek van stad Leuven “De Vier Ussen” is een ideaal aanknopingspunt om met de kinderen te praten over de impact van het coronavirus. Het boek vertelt het verhaal van de Vier Ussen die zijn binnengeslopen en de stad onveilig maken met hun vuile handen, stinkende adem en gemene woorden! Gelukkig is er de dappere heldin Marie van de Rand: zij trekt haar wollen sokken op en helpt de inwoners om de Vier Ussen te verjagen. Het kinderboek “De Vier Ussen, de legende van de friscokoning en Marie van de Rand” is vanaf zaterdag 6 februari te koop.

Tijdens de heropstart van de scholen in mei ondersteunde de stad scholen met de coronamaatregelen. De lagere scholen ontvingen een kleurrijke campagne waarin “de Vier Ussen” de hoofdrol speelden. Aan de hand van verhalen, leuke opdrachten en kleurrijke posters leerden de lagere schoolkinderen zich aan de geldende maatregelen te houden in de school en in de klas.

Van campagne naar boek
“Het concept was zo’n succes dat we besloten om het verhaal van de Vier Ussen in een nieuw jasje te steken en als boek uit te geven. Het boek is een ideaal startpunt voor ouders om met hun kinderen over de impact van het coronavirus te praten zonder in een negatieve sfeer te vervallen”, aldus schepen van jeugd Dirk Vansina.

“In het najaar werd al snel duidelijk dat de kinderen het zeer moeilijk hadden met de impact van het coronavirus”, erkent schepen Dirk Vansina. “We weten niet hoe lang het coronavirus nog een grote rol zal spelen in het dagelijkse leven van de kinderen. We willen hen op een positieve, tot de verbeelding sprekende en een tikkeltje ondeugende manier een hart onder de riem te steken.” Jeugdwerker Jef Lemmens herschreef de campagne en goot het in boekvorm. Samen met de Leuvense illustrator Phaedra Derhore, grafisch bureau Tripleclick en uitgeverij Pelckmans werd het een kleurrijk en speels geheel dat zelfstandig te lezen is door kinderen van 8 tot 12 jaar oud en als voorleesverhaal kan dienen voor kinderen van 5 tot 7 jaar oud.

Praten over corona in de klas
De stad voorziet 250 exemplaren voor de Leuvense lagere scholen. “Elk 4de, 5de en 6de leerjaar zal een gratis exemplaar krijgen om in de klas mee aan de slag te gaan. Met het boek kan de leerkracht de gesprekken in de klassen in gang zetten, wat de kinderen helpt om hun gevoelens en bezorgdheden te uiten en een plaats te geven.” benadrukt schepen van onderwijs Lalynn Wadera.

Verkrijgbaar in de boekhandel en via sociale partners
Vanaf zaterdag 6 februari zal het boek beschikbaar zijn in alle Leuvense boekhandels, via Visit Leuven en jeugddienst Leuven voor 12,5 euro. Bovendien zal de stad er via het Huis van het Kind, OCMW Leuven, de stedelijke buurtwerking en sociale organisaties voor zorgen  dat het boek bij elk geïnteresseerd gezin terecht kan komen. “Het coronavirus treft ons allemaal, we mogen niemand over het hoofd zien. Enkel allemaal samen komen we hierdoor”, sluit schepen Vansina af.

Praktisch

  • Voor wie: 5- tot 12-jarigen
  • Prijs: 12,5 euro
  • Aantal bladzijden: 48
  • ISBN: 978-94-6383-306-6
  • Te koop in alle Leuvense boekhandels, via Visit Leuven en jeugddienst Leuven
Contacteer ons
Dirk Vansina schepen van openbare werken, restauraties, jeugd en burgerzaken, stad Leuven
Lalynn Wadera schepen van onderwijs, economie, diversiteit, groen en stadsgebouwen, stad Leuven
Filip Huysmans afdelingshoofd onderwijs, stad Leuven
Lien Van der Steen Jeugddienst Leuven
Dirk Vansina schepen van openbare werken, restauraties, jeugd en burgerzaken, stad Leuven
Lalynn Wadera schepen van onderwijs, economie, diversiteit, groen en stadsgebouwen, stad Leuven
Filip Huysmans afdelingshoofd onderwijs, stad Leuven
Lien Van der Steen Jeugddienst Leuven
Over Stad Leuven

In de perslijst vind je een overzicht van de regionale perscorrespondenten van de stad Leuven.

Stad Leuven
Professor Van Overstraetenplein 1
3000 Leuven