Prijsuitreiking haikuwedstrijd de Bib Leuven

Tijdens de Poëzieweek 2023 maakte de Bib Leuven de winnaars van haar haikuwedstrijd bekend. Maar liefst 131 deelnemers uit heel Vlaanderen namen de pen ter hand en zonden de afgelopen maanden hun creatieve schrijfsels in. ​ De winnaars mochten vandaag hun prijs in ontvangst nemen uit de handen van de nieuwe schepen van cultuur, Bert Cornillie. Hun gedichten sieren de bibliotheek en worden verspreid op prentkaarten.

Van november tot begin januari konden poëtische zielen zich uitleven door mee te doen aan de haikuwedstrijd van de bib. De populariteit van de haiku, het Japanse drieregelige gedicht met 17 lettergrepen, is al enkele jaren in opmars. Dat was ook duidelijk te merken aan het aantal inzendingen dat de Bib Leuven ontving: 345 haiku’s van 131 deelnemers gingen door de handen van de Leuvense jury. Creatief talent uit heel Vlaanderen voelde zich aangesproken. Vanuit Ninove tot De Haan, vanuit Gullegem tot Neerijse en Antwerpen stroomden de dichterlijke creaties binnen in Leuven. Vandaag werden de prijzen uitgereikt.

En de winnaars zijn…
Op de eerste plaats schittert Régine Lievens uit Wingene met een gelaagde haiku die vertrekt vanuit een observatie van een mistig moment aan zee:

De zee verstopt zich
achter een melkwitte muur.
Ver weg een scheepshoorn. ​

Eervol zilver ging naar Saskia Gheysens uit Leuven met een delicaat vers over het tinkelen van een Birmaans windbelletje. Jan Vanderlinden uit Neerijse tenslotte veroverde de derde plaats met een krachtig landelijk beeld van dampende polders en krijsende meeuwen.

Telkens verwerkten de dichters een nauwkeurige waarneming, een ogenblikervaring, tot een notendop emotie, met liefdevolle zorg voor zegging. De winnaars kregen een waardevolle boekenbon en hun gedichten zijn beschikbaar op briefkaartformaat. Je kan ze gratis ophalen in de Bib Leuven Tweebronnen en filialen.

Eervolle vermeldingen
“Omdat het voor de jury een bijzonder uitdagende opdracht was om uit een totaal van 345 inzendingen er slechts drie te kiezen, zetten we ook graag een aantal ‘runners up’ in het zonnetje”, licht Bert Cornillie, schepen van cultuur, toe. “Zij krijgen een goodiebag met enkele poëtische attenties. We zijn heel erg blij met de grote respons en de liefde voor het schrijven en de literatuur die uit deze wedstrijdresultaten blijken. Felicitaties voor de winnaars en evenzeer voor alle deelnemers!“ De eervolle vermeldingen gingen naar Sylvain Peeters, Tim Therry, ​ Iolanda Munck, Ellen Hoegaerts en Lieve Desmet.

Alle gelauwerde gedichten vind je terug op de website van de bibliotheek. ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Stad Leuven

www.leuven.be

Contact

Professor Van Overstraetenplein 1 3000 Leuven

016 27 22 44

[email protected]