Prikkelarme dag op Carnavalskermis

Van 24 februari tot 6 maart is het weer Carnavalskermis op het Martelarenplein. Op maandag 26 februari zal het er even wat stiller zijn. De stad organiseert dan een prikkelarme dag. Tussen 16 en 18 uur wordt het geluid begrensd tot 50 decibels (vergelijkbaar met achtergrondmuziek) en worden felle lichten gedimd en flikkerende lichten gedoofd. Kermis moet immers een feest zijn voor iedereen, ook voor wie gevoelig is voor fel licht en zware geluiden.

“Kermis betekent veel licht en geluid. Voor de meeste bezoekers hoort dat bij de charme van het gebeuren, maar voor anderen zorgt het voor een grote overprikkeling”, vertelt schepen van evenementen Bert Cornillie. “Daarom organiseert de stad nu al enkele jaren prikkelarme kermisdagen. En dat zowel in september als tijdens de Carnavalskermis. Zo wordt de kermis écht een feest voor iedereen en kan ook wie van rust houdt of moeite heeft om al deze indrukken te filteren, genieten van een leuke uitstap."

De microfoons zullen voor even zwijgen, tenzij om de start van een attractie aan te kondigen. Er zullen bovendien geen toeters of andere storende geluiden zijn. ​
“Bezoekers hebben ook extra tijd om in en uit een attractie te stappen en snelle attracties zullen trager draaien. We organiseren deze prikkelarme dag niet alleen voor kinderen of volwassenen met autisme of epilepsie, maar voor iedereen die eens rustig de kermis wil bezoeken en minder prikkels wil. We willen dat iedereen zich kan uitleven op de kermis. Dit is een goede praktijk die we ook willen uitrollen naar andere plekken en activiteiten”, vult schepen van gelijke kansen Lies Corneillie aan.

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Stad Leuven

www.leuven.be

Contact

Professor Van Overstraetenplein 1 3000 Leuven

016 27 22 44

[email protected]