Programma Erfgoedweek voor scholen
Na een succesvolle editie vorig jaar, biedt de stad ook in 2023 voor en na de Erfgoeddag een speciaal en gratis programma voor scholen aan. Tijdens deze Erfgoedweek (tussen 17 en 28 april 2023) krijgen leraren en leerlingen de kans om kennis te maken met de vele mogelijkheden die erfgoed binnen en buiten de klas kan bieden. Een erfgoedexpert voor één of meerdere lesuren naar de klas halen, een gloednieuw erfgoedspel op locatie testen of tijdens een wandeling de geschiedenis achter wel of geen vlees op je bord ontdekken. Het programma is gevarieerd en helemaal gratis. Alle info op www.leuvenvoorscholen.be/erfgoedweek.
“Leuven is een springlevende erfgoedstad met een rijke geschiedenis en diverse cultureel-erfgoedspelers. Tijdens de Erfgoedweek willen we scholen dit zelf laten ontdekken en ondervinden”, aldus schepen van cultuur Bert Cornillie. “Vorig jaar bereikten we met de Erfgoedweek maar liefst 1500 leerlingen en hun leraren. We merken dat de erfgoedpartners en scholen die elkaar vorig jaar in de erfgoedweek leerden kennen in de Erfgoedweek, elkaar ook daarna vinden en dat willen we stimuleren.”
“De stad is een levend labo voor iedereen die over het verleden wil leren en wil weten hoe dat een impact heeft op ons leven vandaag. Dankzij het vele erfgoed in de stad, kunnen leerlingen letterlijk getuigen zijn van dat verleden. We willen de stad ook meer laten zien en beleven als een grote leerplek. We hopen dat we ook dit jaar zoveel mogelijk scholen (basis-, secundair, volwassenenonderwijs) warm kunnen maken om deel te nemen”, vervolgt schepen van onderwijs, Lalynn Wadera.
VIP-activiteiten op locatie
Van het Museum voor Dierkunde en Didactisch Museum Archeologie van KU Leuven, M Leuven, PARCUM, Scouts en Gidsen Museum, jongerenwerking MIJNLEUVEN in het stadhuis tot het Streekhuis Dijleland aan de Zoete Waters. Op verschillende locaties kunnen klassen deelnemen aan speciale rondleidingen, zoektochten, expo’s of ateliers (op hun maat). Van een escapespel of rondleiding in het Museum voor Dierkunde tot een expo over mythische dierenverhalen uit diverse culturen, telkens staat cultureel erfgoed centraal. Klassen kunnen ook twee gloednieuwe spellen uittesten. Met de Vrienden van Heverleebos en Meerdaalwoud gaan ze op ‘Beestenqueeste’, een detectivespel waarin een set opgezette dieren uit hun collectie de hoofdrol speelt. Spelenderwijs komen de leerlingen meer over deze dieren te weten. Waar en hoe leven ze? Wat eten ze? En wat hebben deze dieren meegemaakt? Via vragen en opdrachten ontrafelen ze het mysterie en ontdekken ze de verhalen achter deze collectiestukken.
Ook het Scouts en Gidsen Museum presenteert een spiksplinternieuw spel. In groepjes trekken de leerlingen door het museum: ze testen hun eigen vaardigheden zoals knopen leggen, sporen zoeken en kompas lezen en moeten samenwerken om tips te verzamelen om de indringer op het scoutskamp te ontmaskeren.
Stadswandeling ‘Een beest op je bord?’
Wat kunnen we leren over vlees in de stad vroeger en vandaag? Rond dit thema werkten Centrum Agrarische Geschiedenis, KADOC - KU Leuven en het Stadsarchief een wandeling uit die klassen ondersteund door een lesfiche, stadsplan en de Erfgoedapp kunnen doen. Hoe kwam het vee vroeger de stad binnen? Verhalen over het slachthuis en slagerijen, maar ook over hygiëne in de stad en dierenwelzijn komen aan bod. En natuurlijk hoe komt vlees wel of niet op je bord. Via verschillende haltes en kleine expo’s krijg je een blik op vlees, halal of vegetarisme vroeger en vandaag.
Klasbakken
Liever erfgoed in de klas? Dan is er het gevarieerde aanbod aan klasbakken: erfgoedexperts die naar de klas komen voor één of meerdere lesuren. Meer weten over straatnamen? Moskeeën? Religieuze symbolen in reclame? Oude schoolmagazines kritisch bestuderen? Ontdekken hoe je waarheidsgetrouwe 3D-reconstructies maakt van historische gebouwen die er niet meer zijn? In een actieve les over scouting zowel verhalen uit Jungleboek lezen als kompas- en knoopvaardigheden leren? Of je laten inwijden in de wondere wereld van de beiaardmuziek of het (eeuwige?) geheugen van sociale media. Als leraar kies je zelf welke expert je naar de klas haalt. Concrete dag en lesuur kunnen in onderling overleg vastgelegd worden.
Praktisch
Alle activiteiten zijn gratis, maar vooraf inschrijven is een must, want de plaatsen zijn beperkt. Alle info op www.leuvenvoorscholen.be/erfgoedweek.
Wie buiten de Erfgoedweek aan de slag wil met erfgoed in de les, kan ook steeds contact opnemen met Erfgoedcel Leuven.
Het programma van de Erfgoeddag op zondag 23 april 2023 wordt bekendgemaakt eind maart.
