Project D van start: ambassadeurs voor duurzame voeding op school!

Met zeventien zijn ze, het jong geweld van het Paridaensinstituut dat ambitieuze experimenten wil uitvoeren over duurzame voeding op school. Het doel? Zichzelf én leeftijdsgenoten uitdagen om bewuster aan de slag te gaan met duurzame voeding, zowel thuis als op school. Vol overtuiging komen ze op vrijdag 30 maart al met een eerste actie op de proppen: zelfgemaakte vegetarische lunch voor al hun medeleerlingen. En dat onder de noemer van Project D! 

Kan vegetarisch middageten lekker zijn? Absoluut! Meer zelfs: je kan dat vegetarisch broodbeleg gewoon zelf maken. Dat bewijzen de zeventien ambassadeurs van Project D tijdens hun eerste experiment rond duurzame voeding in het Paridaensinstituut. Tijdens de week van 26 tot 30 maart serveren ze daarom tijdens elke middagpauze vegetarische proevertjes aan hun medeleerlingen. En op vrijdag 30 maart organiseren ze een inspirerende lunch voor alle leerlingen op school.

Maar daar stopt het niet. Dit voorjaar nog zullen deze ambassadeurs nog twee andere experimenten uittesten rond duurzame voeding. En dat binnen én buiten de schoolmuren. Zo gaan de jongeren van Project D in april op zoek naar de weg die voedsel aflegt vooraleer het op ons bord belandt. Mee groenten zaaien en koeien melken met de boeren. Schrik om hun handen vuil te maken, hebben ze niet. En dat zal iedereen geweten hebben. De ervaringen die ze opdoen, delen ze graag aan de hand van inspirerende filmpjes. Eindigen doen ze door uit de schoolmuren te breken en hun energie te steken in een overheerlijk foodfestival op het Damiaanplein. In elkaar gebokst met geredde voedingsmiddelen die, omwille van tegenvallend(e) gewicht, grootte, kleur… standaard in de vuilnisbak zouden belanden. Honderd procent gerecycleerd voedsel dus!

Project D
Eén semester lang gaan zeventien jongeren een intensief traject aan rond duurzame voeding. Tijdens het startweekend – op 17 en 18 februari – lieten ze zich al onderdompelen in de zes pijlers van duurzame voeding: vleesvermindering, lokale en seizoensgebonden producten, duurzame landbouw, eerlijke handel, voedselverspilling en duurzame vis. Ze focusten op problematieken maar ook inspirerende alternatieven. Want dat is de insteek van dit verhaal. ‘Wat kunnen we zelf doen om ons steentje bij te dragen?’ Helena Vermeersch - die meedeed aan het project ‘De Klimaatambassadeurs’ - en filmmaakster Laura Zuallaert leverden hen alvast een brok aan inspiratie.

Op basis van de inhoud die aan bod kwam, werden drie experimenten vastgelegd die de jongeren doorheen het schooljaar zullen lanceren. Op die manier willen ze iedereen in de omgeving stimuleren om bewuster aan de slag te gaan met duurzame voeding. En dat met als duidelijk bijkomend doel: grote cateraars zoals Sodexo overtuigen om ook hún aanbod te verduurzamen.

“Dat jongeren wakker liggen van duurzaamheid is zeker geen verrassing meer. Kijk maar naar het project De Klimaatambassadeurs, dat enkele jaren geleden een groot succes kende. Het is dan ook positief dat het Paridaensinstituut mee op de kar springt en dat leerlingen het heft in eigen handen nemen rond dit thema. Die creatieve ondernemingszin kunnen we alleen maar aanmoedigen”, aldus schepen van jeugd, Dirk Vansina. Ook schepen van Onderwijs Mohamed Ridouani kan project D alleen maar toejuichen: “Het is bijzonder knap dat jongeren en scholen zich inzetten om van Leuven een duurzame en groene stad te maken. Ze zijn dan ook een voorbeeld voor anderen en komen op deze manier met een heel sterk signaal naar buiten.”

Good Food @ School
Project D kadert binnen een groter project rond duurzame voeding op school: Good Food @ School. Een samenwerking tussen Vredeseilanden/Rikolto en stad Leuven, waar zowel directie, leerkrachten als cateraars (zoals Sodexo) aan deelnemen. De missie van Good Food @ School is om scholen te ondersteunen bij het implementeren van een duurzaam voedingsbeleid, zowel in de refter als in de klas. Maar dit project gaat veel verder dan Leuven alleen. Ook in andere centrumsteden worden pilootprojecten uitgewerkt. Vredeseilanden/Rikolto zet zich in om binnen vijf jaar het hele voedingsaanbod op school duurzamer te maken.  

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Stad Leuven

www.leuven.be

Contact

Professor Van Overstraetenplein 1 3000 Leuven

016 27 22 44

[email protected]