Project RUNWAY: jongeren creëren upcycle fashion

Tien Leuvense jongeren vormen samen Project RUNWAY. Een half jaar lang gingen ze aan de slag met naald en draad. Hun missie? Van tweedehands kleren prachtige nieuwe outfits maken en deze op 1 mei aan heel Leuven laten zien op hun eigen ‘runway’.

De stad Leuven begeleidde via haar jongerenwerking MIJNLEUVEN tien Leuvense jongeren die gepassioneerd zijn door mode. Samen trokken ze naar tweedehandswinkels en gingen in het jongerenatelier in het historische stadhuis aan de slag om oude kleren een nieuw leven te geven.

Het resultaat zijn meer dan twintig creatieve outfits in heel wat verschillende stijlen. Op maandag 1 mei kan ook het grote publiek die komen bewonderen, wanneer de jongeren een ‘runway’ of catwalk organiseren op de Leuvense Grote Markt.

Enyim: “Ik vond het super leuk om met onze groep jongeren kleren te upcyclen en van tweedehands kleren zelfs high end fashion te maken. Het project gaat niet alleen over fashion, maar ook over een boodschap: dat wij er staan als jongeren, dat wij dit kunnen. We werken bewust met tweedehands stoffen om te tonen dat we begaan zijn met recycleren.”

Sid: “Mode is voor mij iets heel speciaals, waar ik al een tijdje mee bezig ben en ook mee verder zal gaan. Volgend jaar start ik mijn eerste jaar mode en daar kijk ik heel hard naar uit. Een modeshow op de Grote Markt is alvast een droom die uitkomt. Een show organiseren op een van de mooiste plekken in Leuven, waar ik al jaar en dag kom, is een gedroomde start voor mij.”

Côme: “Jongeren van onze leeftijd en zonder ervaring krijgen niet vaak de kans om mee te doen aan een’ project als dit. We kunnen onze creativiteit laten gaan, in groep of alleen en er ons eigen project van maken.”

"Dat is exact wat we willen bereiken met dit project. Dankzij de ondersteuning van de stad Leuven krijgen deze jongeren kansen en kunnen ze hun ding doen. Ik bewonder hun creativiteit en ondernemingszin. Ze hebben dit project echt in hun eigen handen en mogen trots zijn op het resultaat", zegt schepen van jeugd, Dirk Vansina.

Afspraak op 1 mei ​
Project Runway wil graag aan heel Leuven laten zien wat ze kunnen en organiseert daarom een eigen modeshow op 1 mei. Om 15 uur zullen ze hun creaties laten zien op de Grote Markt van Leuven voor de trappen van het stadhuis. De toegang is gratis.

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Stad Leuven

www.leuven.be

Contact

Professor Van Overstraetenplein 1 3000 Leuven

016 27 22 44

[email protected]