Restauratie Tolhuis Zuid nog dit jaar van start

De tolhuizen aan de Brusselsepoort zijn de laatste van Leuven. Ze werden in 1825 gebouwd maar raakten in 1860 buiten gebruik bij het afschaffen van het tolrecht. In 1989 werden ze beschermd als monument. Het noordelijke tolhuis wordt na een grondige renovatie sinds 2014 gebruikt door de vzw Huis voor Vrijzinnigen. Het zuidelijke tolhuis staat leeg en is slechts beperkt toegankelijk door de slechte staat. Een grondige restauratie van Tolhuis Zuid drong zich op. Deze zal nog eind dit jaar van start gaan. 

In 2018 werd het architectenbureau Origin Architecture & Engineering aangesteld voor de studieopdracht voor de restauratie en herbestemming tot kantoorgebouw. Ondertussen is de omgevingsaanvraag ingediend. Als alles volgens plan verloopt gaan de restauratiewerken eind 2019 van start. De oplevering en ingebruikname door de ‘Instelling voor Morele Dienstverlening’ - die ook al zijn intrek nam in Tolhuis Noord -  is begin 2021 gepland.

“We zijn blij dat we nieuwe bewoners gevonden hebben voor het gebouw. Als schepen van restauraties in een eeuwenoude stad vind ik het belangrijk dat onze historische gebouwen behouden blijven en vooral dat ze een bestemming krijgen. De beste manier om een monument te behouden, is het ook een gebruik te geven”, aldus Dirk Vansina. “We geven het een herbestemming maar behouden of herstellen zoveel mogelijk de originele elementen van het gebouw.”

Restauratiewerken
In 2016 plaatste het stadsbestuur al een nooddak op het zuidelijk tolhuis om het te beschermen tegen waterinsijpeling. Een grondige verdere renovatie drong zich op.

De gevels worden gerestaureerd met een maximaal behoud van het oorspronkelijke materiaal. Alle schrijnwerk wordt naar oorspronkelijk historisch model vernieuwd. Ook de originele indeling van het interieur wordt hersteld. De schouwmantels, de houten trap en de paneeldeuren worden gereconstrueerd. Het bijgebouw, dat later aan het zuidelijke tolhuis werd bijgebouwd, zal worden verwijderd.

Het gebouw was lange tijd onbewoond. Met de renovatie krijgt de invalsweg naar de stad terug een sterk imago.  “Het tolhuis is een mooi gebouw waarmee we bezoekers bij het binnenkomen van de stad onmiddellijk charmeren. Het huis is heel zichtbaar, ideaal ook om te inspireren. Met de vernieuwing van het gebouw zetten we in op een verbetering van de isolatie van de buitenschil,  duurzame technieken zoals een warmtepomp en een systeem voor regenwaterrecuperatie. Met het groendak op de fietsenstalling inspireren we andere Leuvenaars om meer groen te krijgen in de stad”, aldus schepen Lalynn Wadera.

 

Contacteer ons
Dirk Vansina schepen van openbare werken, restauraties, jeugd en burgerzaken, stad Leuven
Lalynn Wadera schepen van onderwijs, economie, diversiteit, groen en stadsgebouwen, stad Leuven
Dirk Vansina schepen van openbare werken, restauraties, jeugd en burgerzaken, stad Leuven
Lalynn Wadera schepen van onderwijs, economie, diversiteit, groen en stadsgebouwen, stad Leuven
Over Stad LeuvenIn de perslijst vind je een overzicht van de regionale perscorrespondenten van de stad Leuven.

Stad Leuven
Professor Van Overstraetenplein 1
3000 Leuven