ROOTSfest lokt zo'n 200 bezoekers

Vorige zaterdag organiseerde jongerenwerking ROOTS het ROOTSfest. Jonge nieuwkomers in Leuven serveerden speciale gerechten uit het Midden-Oosten, Afghanistan en Eritrea. Daarna gaf de Palestijnse dansgroep ‘Raij’een Dabkeh’ het beste van zichzelf tijdens een optreden. Het hoogtepunt van de avond was de performance van Riquens, Enoh en Bashir, drie vaste bezoekers van de ROOTS-werking. Er kwamen ongeveer 220 Leuvenaars langs om de sfeer op te snuiven.

Project ROOTS
ROOTS is een vrijetijdsorganisatie voor jongeren tussen 18 en 30 jaar met een vluchtverleden. Hun werking in Stelplaats biedt een heel laagdrempelig aanbod van o.a. sport- en culturele activiteiten waar ontspanning centraal staat. De jongerenwerkers zetten sterk in op de familiale context, samen gaan ze voor de ontwikkeling van een warme thuisbasis. Naast de oefenkansen in het Nederlands, worden de ROOTS-jongeren begeleid in hun zoektocht naar de juiste opleiding en/of huisvesting. ROOTS verbreedt het netwerk van de jongeren, zowel informeel als formeel. Door activiteiten zoals ROOTS-cafés, een iftar, culturele feesten en vrijwilligerswerk bouwen de jongeren hun Leuvens netwerk verder uit. En omgekeerd leren de Leuvenaars hen ook beter kennen.

‘Het belangrijkste doel van de ROOTS-werking is om jongeren met een vluchtverleden te versterken en in contact te brengen met andere Leuvense jongeren om hen van Leuven ook hun thuis te laten maken’, beklemtoont schepen van jeugd Dirk Vansina. ‘De ondersteuning van de jonge nieuwkomers bij het organiseren van dit evenement én het platform dat ze hier krijgen om hun talenten te tonen, stemt me dan ook erg tevreden.’ 

Een gesmaakte avond
'We zijn erg blij met de mooie, diverse opkomst. Het was een verbindende avond die Leuvenaars met verschillende achtergronden heeft samengebracht’, reageert schepen Wadera.  ‘Het is belangrijk om dergelijke initiatieven te organiseren om jonge nieuwkomers en jonge Leuvenaars bij elkaar te brengen. Ook een pluim voor de jongeren zelf, die een puike organisatie neergezet hebben’, aldus schepen Vansina. "Het unieke aan het ROOTSfest was de leidende rol die de jonge nieuwkomers zelf gespeeld hebben bij de organisatie. Zij grepen deze kans aan om elementen uit hun eigen cultuur te tonen aan de Leuvenaar. Ik ben erg blij dat we op deze manier verbindingen hebben kunnen leggen tussen jonge nieuwkomers en Leuvenaars’, besluit schepen Wadera.

 

Contacteer ons
Lalynn Wadera schepen van onderwijs, economie, diversiteit, groen en stadsgebouwen, stad Leuven
Dirk Vansina schepen van openbare werken, restauraties, jeugd en burgerzaken, stad Leuven
Sophie Liesenborgs jeugdwerker ROOTS
Jeroen Van Gilse jongerenpreventiewerker
Enya Teirlinck Outreachend jongerenwerker
Lalynn Wadera schepen van onderwijs, economie, diversiteit, groen en stadsgebouwen, stad Leuven
Dirk Vansina schepen van openbare werken, restauraties, jeugd en burgerzaken, stad Leuven
Sophie Liesenborgs jeugdwerker ROOTS
Jeroen Van Gilse jongerenpreventiewerker
Enya Teirlinck Outreachend jongerenwerker
Over Stad LeuvenIn de perslijst vind je een overzicht van de regionale perscorrespondenten van de stad Leuven.

Stad Leuven
Professor Van Overstraetenplein 1
3000 Leuven