Ruim 2.000 man op de been(tjes) voor 'Mini's zijn baas'

Het Leuvense label ‘Piep! Cultuurprikkels voor de allerkleinsten’ kijkt tevreden terug op de tweede editie van 'Mini’s zijn baas' afgelopen zondag in en rond M-Museum Leuven. Wie op deze Autovrije Zondag als één van de ruim 2.000 bezoekers afzakte naar het zinderende familiefestival met focus op de allerkleinsten, zag heel wat blije gezichtjes. Cultuur met grote C voor kinderen met kleine k: Leuven is er duidelijk klaar voor!

Afgelopen zondag 27 augustus hadden mini’s het voor het zeggen in en rond M-Museum Leuven. Of het nu te voet was, met de fiets, op de driewieler, in de fietskar of de draagdoek ... de allerkleinsten die de doelgroep uitmaken van het Leuvense label Piep! zakten massaal af naar de tweede editie van het familiefestival Mini’s zijn baas. 

In de museumtuin genoten ze de hele zonnige namiddag lang van een prikkelend aanbod, dat bovendien grotendeels gratis was. De durvers beklommen ‘Den Draad’, een surrealistisch landschap van stuiterballen, banden en netten van de Kortrijkse Cathy Bertel. Ze schommelden in de gebreide boomschommels of maakten zich lekker vies in de modderkeuken. Klein en groot liet zich ook verrassen door BinnenBuiten, een theatrale, interactieve installatie van 52 kastjes vol tegenstellingen en verbanden. Onder andere de blote bips die de jonge Nederlandse kunstenaars Best Withet en Tamara Griffioen in een van de kastjes verstopten, zorgde voor heel wat vrolijkheid. Wie neerstreek op de barokke picknickjurk die de hele voortuin vulde, werd door rasvertelster Patsie Patisserie van het Gentse collectief Kartelle twee uur lang met liedjes en verhalen onderhouden. 

In de Savoyestraat waren de XL-spelen een groot succes en ook het babycafé en de spel- en ontmoetingsruimte in het Huis van het Kind konden rekenen op heel wat enthousiaste bezoekers. 

In het museum zelf kon wie daar nood aan had even heerlijk tot rust komen op het snoezeltapijt of in de intieme vertelhoek van kamishibai-experte Inge Umans. De zangeres en trompettiste van het Gentse Klankennest experimenteerden met verwonderde baby’s, peuters en ouders met muziek. En tijdens het slaapconcert Ninnananna deden de pianist, de sopraan en de geluidskunstenaar achter One Off de allerkleinsten zalig wegdromen bij Feldman, Satie en Bach.

Piep!

Voor de organisatie van Mini’s zijn baas werkte trekker Piep! intensief samen met M-Museum Leuven en Huis van het Kind Leuven. Dat gezinnen met jonge kinderen zo massaal deelnamen aan het festival stemt de organisatoren optimistisch. Leuven is duidelijk één van de koptrekkers van cultuur voor de allerkleinsten. Met Piep! wil de stad Leuven kinderen al op hele jonge leeftijd – vanaf 0 jaar! – prikkelen met boeken, voorstellingen, muziek, kunstwerken en workshops. Door die kleintjes van bij het begin te laten proeven van al dat moois en al die verschillende verhalen, hoopt Piep! hen te zien opgroeien tot jongeren en volwassenen met een open blik. Ook wil Piep! ouders de kans geven om ondanks hun jonge kroost te blijven genieten van cultuur. Op het Piep!-programma staan dan ook geen betuttelende, hapklare toneeltjes en muziekjes, maar wel betoverende voorstellingen, totaalervaringen voor jong en oud: Cultuur met grote C voor kinderen met kleine k. 

Voor iedereen

En met die 'kinderen' bedoelt Piep! ook echt àlle kinderen. Om iedereen te kunnen laten meegenieten houdt Piep! de ticketprijzen altijd democratisch. Piep! is bovendien UiTPAS-partner en werkt met een bijzonder tarief voor kwetsbare groepen. Ook door voorstellingen niet enkel in de grote Leuvense cultuurhuizen te programmeren, maar soms ook op te duiken op alternatieve, verrassende locaties hoopt Piep! de drempel voor iedereen laag te houden.

Ontdek het Piep!-programma op www.leuven.be/piep of schrijf je in voor de nieuwsbrief met een mailtje aan piep@leuven.be. 

Contacteer ons
Bieke Verlinden schepen van sociale zaken, werk en studentenzaken
Denise Vandevoort schepen van cultuur, deeltijds kunstonderwijs, gelijke kansen, diversiteit en Noord-Zuidwerking
Kim Crabeels projectdeskundige cultuuraanbod voor peuters en kleuters
Bieke Verlinden schepen van sociale zaken, werk en studentenzaken
Denise Vandevoort schepen van cultuur, deeltijds kunstonderwijs, gelijke kansen, diversiteit en Noord-Zuidwerking
Kim Crabeels projectdeskundige cultuuraanbod voor peuters en kleuters
Over Stad LeuvenIn de perslijst vind je een overzicht van de regionale perscorrespondenten van de stad Leuven.

Stad Leuven
Professor Van Overstraetenplein 1
3000 Leuven