Samen in beweging om vallen te voorkomen

Elke 11 seconden wordt er wereldwijd een senior opgenomen op spoed na een val. Elke 19 minuten overlijdt een oudere persoon ten gevolge van een val. Dit zijn onthutsende cijfers. Zeker als je weet dat een val vaak voorkomen kan worden. ​ Daarom slaan de stad Leuven en Logo Oost-Brabant, Eerstelijnszone Leuven, Zorgzaam Leuven, Lokale Dienstencentra Ruelenspark en Ter Vlierbeke, de wijkgezondheidscentra en de Beweging Op Verwijzing-coaches de handen in elkaar. Samen willen ze senioren uit de buurt aan het bewegen krijgen om hen sterker te maken en de kans op vallen te verkleinen. Dat doen ze in het bijzonder tijdens de Week van de Valpreventie van 22 tot en met 29 april.

"Een val is onverwacht, maar niet onvermijdelijk", vertelt schepen van zorg en welzijn Bieke Verlinden. "Het is wetenschappelijk aangetoond dat bewegen, het trainen van spierkracht en evenwicht de kans op een val verkleint. Door te helpen voorkomen dat iemand valt, doen we aan valpreventie. Die preventie is nodig om het aantal valongevallen bij onze Leuvense senioren te verminderen."

"Een val is snel gebeurd, maar kent nadien helaas vaak een moeizaam herstelproces met een grote impact op de zelfredzaamheid van senioren. Daarom willen we als stad de kans op vallen en valletsels verminderen of voorkomen door in te zetten op interventies, kennis en het verspreiden van expertise", voegt schepen van senioren Bert Cornillie eraan toe.

Bewegen Op Verwijzing
De Bewegen op Verwijzing-coaches helpen senioren op weg tijdens de Week van de Valpreventie. Tijdens vijf gratis coachingsessies in groep krijgen ze tips aangereikt om verschillende beweegmomenten in te bouwen in hun dag. Maar er is ook aandacht voor valpreventie en het verbeteren van hun algemeen welzijn.

Beter in groep
Bewegen op Verwijzing-coach Marie legt uit waarom de sessies in groep georganiseerd worden: "Samen bewegen en ondertussen met elkaar ervaringen uitwisselen geeft een extra stimulans om actief te blijven en zo vallen te voorkomen. Je helpt en motiveert elkaar en zo hou je het bewegen langer vol."

Praktisch
Woensdag 17 april, 24 april, 8 mei, 15 mei en 22 mei 2024

Telkens van 13 tot 14.30 uur in LDC Ruelenspark (Erasme Ruelenspark 35, Heverlee) en van 15 tot 16.30 uur in LDC Ter Vlierbeke (Rustoordlaan 3, Kessel-Lo).

Deelname is gratis. Je hebt enkel een verwijsbrief van de (huis)arts of zorgverlener nodig. ​

Inschrijven is verplicht. Dit kan via 0487 27 29 34 of marie.raymaekers@bewegenopverwijzing.be.
Website preview
Gratis coachingsessies in groep 'Beweeg meer, voorkom vallen'
Nood aan een duwtje in de rug om meer te bewegen? Coach Marie helpt je op weg met 5 coachingsessies in groep.
Stad Leuven

Enkele Leuvense partners organiseren ook activiteiten. Hun aanbod vind je terug op www.uitinleuven.be/valpreventie.

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Stad Leuven

www.leuven.be

Contact

Professor Van Overstraetenplein 1 3000 Leuven

016 27 22 44

iris.pierlet@leuven.be