Samenwerking Leuven en Wuxi officieel

De voorbije dagen ontving Leuven een delegatie uit het Chinese Wuxi, om de samenwerking tussen beide steden te verankeren. “Een jaar geleden heb ik samen met Leuven MindGate en enkele Leuvense bedrijven Wuxi bezocht",zegt schepen van economie Mohamed Ridouani. "Na dat bezoek was duidelijk dat zowel Leuven als Wuxi veel te winnen hebben bij een officiële samenwerking. Daarom ben ik zeer tevreden dat we nu een akkoord sloten en ondertekenden. We zullen intens samenwerken op vlak van economie, onderwijs en cultuur.”

Wuxi (spreek uit: Woesji) is een stad met 6,5 miljoen inwoners vlakbij Shanghai, in een van de meest welvarende provincies van China. “Dat we nu een formeel samenwerkingsakkoord afsluiten met deze miljoenenstad, in een van de sterkst groeiende economische polen ter wereld, biedt ontzettend veel mogelijkheden”, zegt Ridouani. “Onze sterktes – onderwijs en ecologie – lopen gelijk met de uitdagingen van Wuxi. Bovendien hebben we allebei de ambitie om een slimme stad te worden en toepassingen binnen het internet der dingen en big data verder te ontwikkelen.”

De Chinese delegatie bracht de voorbije dagen bezoeken aan onder meer onderwijspartners zoals KU Leuven en bedrijven zoals Capricorn en imec. “Capricorn sloot tijdens onze missie aan Wuxi meteen een overeenkomst met Chinese bedrijven, om samen te investeren in Belgische en Europese bedrijven die willen groeien op de Chinese markt. Door de officiële samenwerking zullen er nog meer van zulke afspraken volgen”, zegt Ridouani.

Deze samenwerking past in de ambitie van Leuven MindGate, het partnerschap dat Leuven internationaal op de kaart wil zetten als topregio voor technologie, gezondheid en creativiteit. “Na het samenwerkingsverband dat we met het Indiase New Delhi afsloten, is dit opnieuw een stap in de goede richting om die ambitie waar te maken”, besluit Ridouani. 

 

Contacteer ons
Mohamed Ridouani Schepen van personeelszaken, onderwijs, economie, leefmilieu en vastgoed
Mohamed Ridouani Schepen van personeelszaken, onderwijs, economie, leefmilieu en vastgoed
Over Stad LeuvenIn de perslijst vind je een overzicht van de regionale perscorrespondenten van de stad Leuven.

Stad Leuven
Professor Van Overstraetenplein 1
3000 Leuven