Schaduwkant: hedendaagse en historische kantwerken gaan in dialoog met eeuwenoude gebouwen

van 22 tot en met 30 oktober in de Predikherenkerk en de kapel van de Romaanse Poort

Bij kant denken we spontaan aan traditionele souvenirs of verleidelijke lingerie, maar kant en textiel hebben zich de voorbije decennia ontwikkeld van een gewaardeerd ambacht tot een volwaardige kunstvorm. In de tentoonstelling ‘Schaduwkant’ gaan kantwerken in dialoog met de eeuwenoude Predikherenkerk en de kapel van de Romaanse Poort.

“Acht academies en drie kantcentra stapten mee in deze tentoonstelling van onze Academie voor Beeldende en Audiovisuele Kunst SLAC”, vertelt schepen van cultuur en deeltijds kunstonderwijs Denise Vandevoort. “Elke deelnemer interpreteerde het thema ‘schaduwkant’ op een eigen manier. Waar de ene de uitbuiting van de kantwerksters uit vorige eeuwen uit de schaduw haalt, focust de andere op de beeldende kant van schaduw of treedt men in interactie met het spel van licht en schaduw in de kerken.”

Om de hedendaagse kantwerken in historisch perspectief te plaatsen worden ook topstukken getoond uit de privécollectie van Lieve Lams, tentoonstellingsorganisator en gepensioneerde leerkracht kant van SLAC/Academie Beeldende en Audiovisuele Kunst.

“De transparantie en de ragfijne patronen van die oude stukken blijven fascineren”, aldus Lieve Lams. “Maar nu wordt kant vaak verwerkt tot intrigerende creaties in drie dimensies. Zo combineren hedendaagse textielkunstenaars kant met zwaardere stoffen en zelfs keramiek en glas. En dat in allerlei verrassende kleuren.”

“Vier jaar geleden werd ik hier omvergeblazen door de kanttentoonstelling ‘Living Lace’. Lieve heeft die stunt nog eens herhaald. Gooi dus alle stereotiepe denkbeelden over lingerie en textiele stoffen aan de kant en laat je meeslepen door deze prachtige expo!”, besluit Denise Vandevoort.

PRAKTISCH

22-30 oktober 2022, 10 – 17 uur ​
Romaanse Poort (Brusselsestraat 63) en Predikherenkerk (O.-L.-Vrouwstraat)
gratis inkom

 

 

 

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Stad Leuven

www.leuven.be

Contact

Professor Van Overstraetenplein 1 3000 Leuven

016 27 22 44

[email protected]