Scholen Hertog Karel en Krullevaar’t sluiten project “Leesgeluk” af in de Bib Leuven Wilsele

Met veel trots presenteerden de leerlingen van de 3e graad van Hertog Karel en Krullevaar’t gisteren hun expo ‘Leesgeluk’ in de Bib Leuven Wilsele. Deze expo is het resultaat van een intensief leesbevorderingstraject dat de bibliotheek aanging met beide scholen en met illustrator Mattias De Leeuw. Bert Cornillie, schepen van cultuur, opende de expo in aanwezigheid van de ouders en familie van de kinderen.

Het traject werd afgetrapt in de jeugdboekenmaand maart. Op 17 maart lieten de vijfde- en zesdejaars van de scholen Hertog Karel en Krullevaar’t zich samen onderdompelen in de boeken. Illustrator Mattias De Leeuw vertelde over zijn leesgeluk en gaf een inkijk in hoe boeken tot stand komen. Tijdens een boekenspeeddate in de bibliotheek inspireerden leerlingen elkaar met hun favoriete lectuur. In kleine groepjes namen ze deel aan een samenlezen-sessie en ontdekten zo hoe iedereen anders kijkt naar woorden en de betekenis ervan.

Elke school kreeg van Mattias De Leeuw ook een leesgeluk-uitdaging. De school Hertog Karel nam de handschoen op om leesplekken op school te creëren terwijl de leerlingen van de Krullevaar’t werden gestimuleerd om leesgeluk met elkaar te delen aan de hand van leespluimen. ​ Beide scholen zullen deze uitdagingen tijdens de volgende maanden verder uitbouwen.

De klassen creëerden ook zelf een leporello, een harmonicaboek, tijdens twee creatieve workshops en maakten een poster over wat leesgeluk betekent voor de klas. “Zo fijn dat kinderen dankzij dit traject stilstaan bij en zich bewust worden van wat lezen voor je kan betekenen”, merkt schepen van cultuur Bert Cornillie op. “Het traject overstijgt ook het louter ‘technisch’ lezen: het sociale element en de emotionele ervaring kregen een belangrijke plaats. Bovendien werd de creativiteit van de kinderen gestimuleerd terwijl ze samen nadachten over hun leesgeluk. Dat het geheel uitmondt in een expo en affiches in de bib waar ook hun families en bibliotheekbezoekers ervan kunnen genieten, daar kan je alleen maar gelukkig van worden, toch?”.

Expo ​
De Leesgeluk-affiches en leporello’s die de kinderen maakten, zijn nog tot 15 juni tijdens de openingsuren te bewonderen in de Bib Leuven Wilsele.

 

 

 

 

 

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Stad Leuven

www.leuven.be

Contact

Professor Van Overstraetenplein 1 3000 Leuven

016 27 22 44

[email protected]